Khamis, 6 Januari 2011

Tron: Legacy

Posted by peaqour On 6:44 PTG 1 comments

Filem Tron: Legacy ni merupakan kesinambungan daripada filem yang pernah diterbitkan pada tahun 1982 iaitu Tron. Walt Disney masih mengekalkan beberapa pelakon yang sama dan konsep cerita yang sama cuma jalan cerita je yang berbeza dan ditambah lagi dengan beberapa pelakon-pelakon baru. Aku pun tak tengok filem Tron yang pertama so susah sikit la buat perbandingan di antara kedua-dua filem, tapi aku agak agak sure yang versi terbaru ni leih moden dengan gadget yang lebih canggih dan kenderaan yang lebih hebat dan teknologi yang terkini.

Poster filem Tron: Legacy
Filem ni yang kedua yang aku perasan yang dibuat untuk menyambung kembali sebuah filem yang pernah menjadi hit suatu masa dulu terutama filem filem yang diterbitkan pada zaman 80-an. Kalau beberapa bulan sebelum ni kita dan tengok filem Wall Street: Money Never Sleep (rujuk review aku bertarikh 23 September 2010, klik sin$i untuk baca balik). So, filem Tron: Legacy ni mengambil jalan yang sama macam penerbit-penerbit filem ni dah kekurangan idea la pulak nak buat filem apa. Tapi kalau kita fikir yang positif, menerbitkan semula atau membuat sekuel kepada filem yang pernah hit pada suatu masa dulu boleh memberitahu kepada generasi baru macam kita (cheh, macam la pembaca blog aku muda muda), macam aku yang satu masa dulu ada filem yang hit macam Wall Street dan juga Tron selain daripada Indiana Jones, Star Wars, King Kong dan beberapa filem lagi aku pun tak ingat. Ini juga secara tak langsung akan membuatkan generasi muda ni ingin tahu dan sure nak tengok filem yang terdahulu sebelum diorang menonton kesinambungannya yang diterbitkan pada tahun ni. Macam aku, aku dah download filem Wall Street yang awal dulu, cuma belum sempat nak tengok je. Pasni sure aku nak download Tron pulak.

Ini kereta peronda di dunia The Grid
Untuk versi moden Tron: Legacy ni, watak utamanya dilakonkan oleh seorang pelakon yang nak kata baru tak la baru sangat tapi macam kurang popular iaitu Garrett Hedlund yang melakonkan watak Sam Flynn. Sebaliknya pelakon utama untuk filem terdahulu Tron, Jeff Bridges melakonkan watak yang sama untuk sekuel ini iaitu Kevin Flynn dan juga Clu, dibantu oleh Olivia Wilde sebagai Quorra.

Sinopsis Sket
Sam tengah godek godek komputer ayah dia, tetiba cahaya dari
alat kat belakang dia tu transfer dia ke The Grid
Ceritanya yang bermula pada tahun 1989, Kevin Flynn merupakan CEO kepada syarikat membuat permainan video games yang terkemuka, ENCOM telah berjanji kepada anaknya yang masih kecil, Sam untuk membawanya ke dunia cyber The Grid yang diciptanya bersama dengan Clu (macam klon dia di the Grid) dan juga Tron. Dia juga menceritakan kepada anaknya kesemua watak yang membantunya mewujudkan dunia cyber itu menjadi realiti seperti Clu dan juga Tron. Selepas itu dia kembali semula ke arked permainan video miliknya untuk menyambung kembali kerja-kerja terakhir untuk menyempurnakan dunia cyber tersebut. Malangnya dia tak balik balik lepas tu sampailah Sam Flynn dewasa.

Quorra yang cun
Sam yang dewasa juga sebijak ayahnya yang mampu menggodam mana mana komputer, dia yang merupakan pemegang saham terbesar dan pewaris ENCOM tapi tak berminat dan tak bersemangat untuk menguruskan syarikat ayahnya tu. Sehinggalah satu hari rakan kongsi dan rakan karib ayahnya Alan Bradley yang mengambil berat tentangnya datang bagitau Sam yang dia telah mendapat mesej di dalam pager daripada ayah Sam iaitu Kevin (mana ada orang pakai pager skarang, tapi dia pakai sebab takut takut Kevin akan bagi mesej kat dia). Dia bagi kunci arked tempat Kevin selalu buat kerja untuk Sam mencari kepastian. Sam pergi dan dia dapati komputer yang digunakan oleh ayahnya masih menyala dan tiba tiba dia telah dialihkan ke dunia digital The Grid dengan alat yang berada di belakangnya tanpa dia sedari.

Ini dia Clu, iaitu klon ayah Sam yang belot dan cuba nak menakluk dunia
Di The Grid, Sam telah di tangkap oleh penguatkuasa di sana dan dia telah berjumpa dengan seseorang yang mirip ayahnya yang masih muda, iaitu klon Kevin; Clu. Apa jadi seterusnya? Adakah ayahnya masih hidup? Itu kena la tengok sendiri. Walaupun filem ni dah lama, aku keluarkan la jugak entry ni sebab tak sempat nak post lepas tengok filem ni. Hope korang enjoy.

1 comments:

Laaa Piko, jumpe jugak aku blog ko, lama tak jupe weii...teringat-ingat kembali makan di stesen minyak Kinrara , aku, mie, ijad dan ko dolu-dolu...

-aqulaid-

Catat Ulasan