The Dark Knight Rises - Ulasan Filem

Kita biasa tengok Batman belasah penjenayah, ada jugak la Batman kena belasah kadang-kadang tapi tak teruk mana, dia boleh lawan balik. Tapi dalam filem terbaru ni Batman telah dibelasah amat teruk sampai tak boleh berjalan.

Ice Age 4 : Continental Drift - Ulasan Filem

Ice Age yang pertama, kita diperkenalkan kepada watak-watak utamanya iaitu Manny, Diego, Sid dan yang paling ramai penonton suka ialah Scrat (tupai yang obses dengan buah berangan tapi tak pernah langsung dapat makan buah tu).

Brave : Ulasan Filem

Filem animasi ni diambil daripada kisah fairy tale dari negara Scotland. Namun mesej pengajarannya amat memberi kesan kepada yang menontonnya. Teruskan membaca.

The Amazing Spider-Man : Ulasan Filem

Sekali lagi Marvel menerbitkan semula filem yang diadaptasi daripada watak ciptaan Stan Lee dan antara watak adiwira yang paling berjaya dan paling diminati iaitu Spider-Man. Cekitdaut!

Filem Filem Best 2012 : Julai - Disember

Dalam tahun 2012 sejak Januari kita dah banyak menonton filem-filem menarik di panggung. Jom pulak kita tengok apa lagi filem-filem yang dijangka menarik untuk kita tonton untuk separuh yang kedua tahun 2012 pulak ye.

Jumaat, 27 Julai 2012

Posted by peaqour On 10:01 PG 1 comments

Apps Percuma Hari Ini: Catapult King


Aplikasi permainan ini merupakan antara yang popular pernah dihasilkan. Catapult King hari ini telah dijadikan App Of the Week di iTunes Apps Store untuk tempoh seminggu dan diberikan kepada anda secara percuma.

Kategori : Permainan
Harga Sebelum : $0.99 (kini percuma untuk tempoh masa tertentu)
Sistem Operasi : iOS
Peranti Yang Sesuai : iPad, iPhone dan iPod Touch





Catapult King adalah satu permainan tertumpu semata-mata untuk memusnahkan pihak musuh dengan menggunakan catapult yang lebih kurang macam lastik tapi saiznya besar. Dalam permainan ini anda menjadi Raja Catapult dan dengan menggunakan skrin sesentuh anda perlu melemparkan peluru catapult anda ke istana-istana, naga, dan kesatria kejahatan. Anda juga boleh merebut kuasa yang ditawarkan seperti melepaskan gempa bumi atau serangan udara bulan ke atas musuh anda.

Permainan ini mungkin ada mengambil sedikit idea daripada permainan di telefon pintar paling popular di dunia iaitu Angry Bird yang juga menggunakan lastik untuk melastik b*bi. Cuma sudut kamera di dalam permainan Angry Bird daripada sisi manakala untuk permainan Catapult King ini sudut kameranya ialah dari belakang catapult / lastik. Sasarkan kepada sasaran dan lepaskan.


Efek 3Dnya juga cantik. Untuk maklumat lanjut atau bantuan, sila layari www.chillingo.com. Ada terdapat 64 peringkat yang mencabar yang perlu anda lepasi sebelum anda berjaya menghabiskan permainan ini. Selamat bermain dan selamat mendownload sementara ia masih diberikan percuma.

Khamis, 26 Julai 2012

Posted by peaqour On 3:07 PTG 0 comments

Gol-gol Chelsea vs MLS All Star


Chelsea nampaknya tidak bernasib baik tewas kepada pilihan daripada liga bolasepak Amerika iaitu MLS All Star 3 - 2. Gol-gol Chelsea dijaringkan oleh John Terry dan Frank Lampard manakala gol-gol MLS All Star dijaringkan oleh anak-anak tempatan US iaitu Chris Wondolowski, Chris Pontius dan Eddie Johnson bukannya oleh bintang import seperti David Beckham ataupun Thierry Henry. Kedudukan selepas separuh masa pertama adalah seri 1 - 1.

Anak buah Roberto Di Matteo dilihat berhempas pulas untuk menunjukkan permainan sebenar mereka dan ternyata persembahan mereka mengecewakan di mana MLS All Star menjaringkan gol kemenangan di minit-minit akhir hasil daripada bola yang terbias memperdayakan penjaga gol. Jom tengok sikit highlights dan jaringan yang dihasilkan.




Kredit kepada Footyvids2022 atau video di atas.

Lagi video gol-gol perlawanan persahabatan pra-musim:
- Manchester United menentang Shanghai Shenhua (1 - 0)

Posted by peaqour On 8:46 PG 0 comments

Gol Shinji Kagawa menentang Shanghai Shenhua


Shinji Kagawa pemain yang baru dibeli Sir Alex Ferguson untuk kelab yang digemari ramai penduduk di Asia, Manchester United telah memahatkan nama sebagai penjaring dengan menjaringkan gol pertamanya ketika Manchester United menentang Shanghai Shenhua ketika aksi persahabatan pra-musim. Jaringan cantik yang dilakukan pada minit ke 68 itu hasil daripada hantaran Bebe yang sebelum itu mengelecek seorang pemain dan melakukan larian dan menghantar bola tepat kepada Kagawa yang tidak dikawal.

Jom saksikan jaringan beliau. Semoga Shinji Kagawa akan terus menjaringkan gol untuk Manchester United di masa akan datang.



Kredit kepada WTFvids90 atas video youtube di atas.

Lagi video gol-gol perlawanan persahabatan pra-musim:
- Lihat gol-gol Chelsea menentang MLS All Star (2 - 3)

Selasa, 24 Julai 2012

Posted by peaqour On 2:28 PTG 0 comments

Apps Percuma Hari Ini: Score! Classic Goals


Apps permainan Score! Classic Goals ni pelik sikit, lain daripada yang lain. Cara mainnya, korang kena cipta semula jaringan yang pernah dijaringkan sebelum-sebelum ni dengan cara menggariskan dari pemain ke tiang goal dan ia akan mencipta jaringan tersebut dengan gerak perlahan dari pelbagai sudut. Nampak gaya macam apps permainan khusus untuk kaki bola. Jaringan yang disenaraikan di dalam permainan ini diambil daripada jaringan sebenar daripada perlawanan hebat yang pernah berlangsung termasuklah perlawanan klasik.



Kategori: Permainan
Harga Sebelum: $0.99 (kini percuma untuk tempoh masa tertentu)
Platform: iOS
Peranti: iPad, iPhone dan iPod


Antara ciri apps permainan Score! Classic Goals ialah anda boleh mencipta semula gol-gol klasik dari 4 dekad yang lalu dari pelbagai senario bola sepak antarabangsa. Hantar bola, buat hantaran lintang atau rembat dengan menggunakan mekanisma sentuhan dalam anda mengarahkan pemain yang sedang memegang bola dengan cara menggariskan dari sudut pemain itu ke mana-mana arah yang anda kehendaki.

Permainan ini mempunyai 240 tahap dengan 80 gol terhebat didalam kenangan bola sepak dunia untuk anda cipta semula. Ada beberapa mod iaitu amatur, pro dan bonus. Di dalam mod bonus juga terdapat ciri unik yang membolehkan anda untuk mencipta semula gol klasik dalam cara di luar jangkauan anda sendiri. Permainan ini turut disokong dengan Game Center daripada Apple dan mempunyai 20 tahap pencapaian untuk menambahkan keseronokan anda bermain.

Lagi permainan percuma hari ini:
- Lumi for iPhone / iPod

Posted by peaqour On 1:43 PTG 0 comments

Apps Percuma Hari Ini: Lumi for iPhone / iPod


Permainan Lumi adalah bergenre aksi tapi kiut yang mana pemain akan meneroka dengan menggunakan kuasa watak di dalam game ini iaitu cahaya dan magnet yang unik. Pemain dikehendaki menyelamatkan alam semesta dari kegelapan yang jahat. Nasib dunia terletak di tangan anda. Adakah anda bersedia untuk pengembaraan seumur hidup?


Kategori: Permainan
Harga Sebelum: $1.99 (kini percuma untuk tempoh masa tertentu)
Platform: iOS
Peranti: iPhone dan iPod sahaja


Permainan inovatif ini memerlukan anda untuk melompat, terbang, dan melemparkan Lumi dengan menggunakan daya tarikan magnet dan memanipulasi cahaya menggunakan kawalan sentuh yang mudah.
Jalan ceritanya menarik, visual grafiknya cantik dibantu dengan bunyian yang kena dengan jalan cerita permainan ni. Selepas satu level berjaya dipertahankan oleh Lumi, persekitaran level tersebut akan sendirinya menjadi terang menandakan Lumi berjaya menghalau kegelapan jahat.

Ianya mempunyai 10 level juga disokong dengan sasaran pencapaian dan juga Game Center daripada Apple. Permainan ini sentiasa dikemaskini dengan tambah pertempuran ketua jahat yang baru, mod permainan dan tema serta dunia baru untuk diteroka.

Apa lagi cepat-cepat muat turun ke peranti iOS anda sementara ia ditawarkan percuma.

Lagi game percuma hari ini:
- Score! Classic Goals

Isnin, 23 Julai 2012

Posted by peaqour On 12:15 PTG 0 comments

Fakta Menarik tentang CEO baru Yahoo, Marissa Mayer


Yahoo telah melantik CEO baru mereka baru-baru ni iaitu Marissa Mayer yang mana sebelumnya merupakan orang kuat kepada Google. Mungkin ini langkah paling cepat yang mampu difikirkan oleh pengurusan Yahoo dalam usaha mereka untuk kekal bersaing dengan Google. Yahoo kini ketinggalan jauh daripada Google yang mana ia hanya mempunyai portal carian dan lain-lain perniagaan yang berkaitan sedangkan Google dah jauh ke depan dengan mencabangkan lagi bidang perniagaannya ke pasaran telefon bimbit dengan memperkenalkan sistem operasi untuk telefon bimbit iaitu Android, Tablet dan smartphone dengan jenama Google sendiri.

Berikut ada sedikit fakta menarik tentang Marissa Mayer yang mungkin anda teruja bila membacanya:

- Ketika Marissa Mayer dilantik menjadi CEO Yahoo,  beliau sedang mengandung dan dijangka akan melahirkan anaknya dalam tempoh masa terdekat. Jantina mahupun kekangan sebagai seorang perempuan mengandung sememangnya tidak menjadi penghalang untuk sebuah syarikat yang besar untuk menjadikannya seorang ketua, apa yang penting ialah kebolehan.

- Marissa Mayer merupakan orang yang ke-20 menyertai Google pada ketika Google mula-mula ditubuhkan  pada tahun 1999 dan dia dilantik sebagai engineer perempuan pertama di dalam Google.

- Beliau memiliki Ijazah dalam Symbolic Systems dan turut memiliki Master dalam Sains Komputer dan kepakaran beliau adalah dalam bidang Kepintaran Buatan atau Artificial Intelligence daripada Universiti Stanford. Beliau juga dianugerahkan dengan Doktor Falsafah dalam hasil usahanya dalam bidang 'Carian'. Patut la dia kerja dengan Google... doctorate pun dalam 'Carian'.

- Mayer merupakan pencetus kepada produk Google yang paling popular iaitu homepage untuk carian Google yang menggunakan background putih dengan logo Google berwarna warni di atas form cariannya, Google Images, Google News, Gmail Inbox, dia juga mengetuai untuk pasukan Google Maps dan merupakan orang paling dipercayai oleh founder Google; Larry Page dan Sergei Brin.

- Asalnya cita-cita Marissa Mayer ialah menjadi Pediatric Neurosurgeon. Jauh jugak menyimpang tuh daripada doktor jadi engineer kat Google.

- Beliau sukakan aktiviti sukan lasak seperti memanjat gunung Kilimanjaro, menyertai larian marathon, ski. Sapa kata jadi orang besar-besar ni tak bleh join aktiviti sukan. Pompuan lagi derr...

- Beliau tinggal di penthouse hotel yang dibelinya di Four Seasons Hotel, Sans Fransisco.

- Beliau juga seorang fashionista. Mayer pernah membayar sebanyak $60,000 semata-mata untuk makan bersama pereka fesyen kegemarannya iaitu Oscar De La Renta dalam sebuah majlis lelongan amal.

- Perlantikan Marissa Mayer sebagai CEO Yahoo menjadikan beliau antara tak sampai 20 orang wanita yang mengetuai syarikat Fortune 500.

Posted by peaqour On 11:13 PG 0 comments

Video Klip Comel : Sleeq featuring Najwa Latiff - Untuk Dia


Tak tau la kenapa tapi rasa nak share juga video klip Sleeq featuring Najwa Latiff - Untuk Dia ni pada semua. Dalam video ni jugak ada Aaron Aziz dengan Siti Saleha. Najwa Latiff ala-ala kiut tapi macam tak berapa selesa featuring dalam video klip lagu rap... macam terpaksa je tapi sebab dia budak-budak nampak kiut je.

Korang tengok je la...

Ahad, 22 Julai 2012

Posted by peaqour On 5:35 PTG 4 comments

Konsep Baru Hypermarket Carrefour

Stesen May I Help You yang sentiasa ada berdekatan dengan anda



Semalam kami sekeluarga berkesempatan mengunjungi hypermarket Carrefour di Mid Valley, kebetulan memang nak cari ayam untuk juadah berbuka puasa. Sebelum tu diberitahu oleh sedara-mara dan kawan-kawan yang dah pergi semua kata Carrefour telah menukar konsep store mereka menjadi lebih menarik. Jom kita tengok gambar-gambar yang sempat aku snap.

Menggunakan tema hitam dan lampu neon sebagai tanda nama setiap segmen
Konsep Carrefour yang baru ternyata lebih segar dan moden berbanding dengan konsep lamanya dan juga berbanding dengan hypermarket pesaing yang lain, ternyata konsep terbaru Carrefour ni lebih menarik. Semalam tengok rancangan masakan sempena ramadhan terbitan astro iaitu Hello Bro... Tolong Masak juga menggunakan kelebihan konsep terbaru Carrefour Mid Valley ini sebagai lokasi untuk hos mereka mencari barang keperluan untuk memasak.


Warna yang banyak digunakan ialah warna gelap berkemungkinan warna hitam tapi tak terlalu pekat hitamnya. Di setiap segmen barangan dipasangkan dengan nama segmen menggunakan efek lampu neon yang cantik dengan background hitam.
Troli baru yang cantik, di bahagian bawah boleh diletakkan  bakul kalau di ruangan troli tak  muat
Pintu masuk Carrefour juga telah diubah daripada hujung ke bahagian lebih tengah. Memasuki Carrefour membuatkan kita terasa seperti memasuki gedung perabut IKEA kerana kita perlu menempuh setiap segmen  dengan arah pusingan bermula dengan segmen penjagaan diri, segmen barangan elektrik, dan seterusnya sehinggalah ke segmen terakhir segmen pasar segar dan kemudian terus ke kaunter pembayaran.

Mudahnya nak cari mesin semakan harga
Setiap 200m kita akan sentiasa terjumpa satu stesen yang dipanggil May I Help You dimana Carrefour telah menempatkan pekerja mereka di stesen tersebut untuk memudahkan pelanggan mereka bertanyakan sesuatu. Selain tu, kalau kita nak check harga pun lebih mudah, cuma cari je tiang yang di atasnya ada tanda merah dengan sign "Price Check Here". Lebih mudah daripada hypermarket yang lain yang kita terpaksa kehulu kehilir untuk mencari mesin semak harga.
Brochure juga baru

Jumaat, 20 Julai 2012

Posted by peaqour On 5:23 PTG 6 comments

The Dark Knight Rises - Ulasan Filem


Kita biasa tengok Batman belasah penjenayah, ada jugak la Batman kena belasah kadang-kadang tapi tak teruk mana, dia boleh lawan balik. Tapi dalam filem terbaru ni Batman telah dibelasah amat teruk sampai tak boleh berjalan, tengkorak pecah, kena sumbat pulak dalam penjara yang orang tak pernah lepas, pastu kereta kena curik, jatuh bankrap dan macam-macam lagi. Itulah antara yang bakal anda saksikan dalam filem terbaru Batman; The Dark Knight Rises yang akan mula ditayangkan pada hari ini 19 Julai 2012 di seluruh Malaysia.
Poster filem The Dark Knight Rises
Durasi filem ini ialah selama 2 jam 44 minit (termasuk kredit) memang agak lama dan amat berbahaya kalau filem yang panjang tidak mempunyai jalan cerita yang menarik yang mampu mengheret penonton mengikutinya sehingga habis. Tapi jangan risau, The Dark Knight Rises ni akan membuatkan kita tak rasa masa dua jam lebih tu dah berlalu kerana jalan ceritanya, plot-plotnya, skripnya memang terbaik dan tak membuatkan kita merasa bosan. Aku langsung takde menguap walaupun nak diikutkan jalan ceritanya tidak berjalan dengan pantas, tapi setiap babak dan dialog sememangnya tidak mengundang mengantuk ketika ditonton. Kita disajikan dengan sebuah filem adiwira yang sebenarnya manusia biasa. Batman tak memiliki kuasa macam Superman, Thor, atau Hulk tapi dia dilengkapi dengan gadget-gadget dan kenderaan yang canggih hasil daripada kekayaan Bruce Wayne tapi apa yang paling penting sekali ialah semangat, ilmu dan kepintaran Bruce Wayne / Batman itu sendiri yang menjadikan Batman seorang adiwira yang dikagumi dan disanjung oleh penduduk di bandar Gotham.
Bruce Wayne yang pencen daripada menjadi Batman
Dalam filem ini nampaknya bukan Batman sahaja menjadi hero, kerana untuk mencapai kejayaan mengalahkan pasukan pengganas yang diketuai oleh Bane memerlukan kerjasama daripada banyak pihak. Kalau tak kerana jasa-jasa watak-watak lain seperti James Gordon yang berjiwa kental walaupun cedera tetap berusaha sedaya-upaya untuk mengelakkan daripada bandar Gotham diletupkan, pasukan polisnya juga berjasa kali ni bukan sekadar pemerhati dalam sama-sama memerangi askar-askar Bane yang merampas bandar Gotham selepas semua polis yang berada di Gotham telah terkurung di dalam terowong disebabkan kesombongan kaptennya. Tidak boleh dilupakan juga watak polis muda John Blake yang percaya dengan keperwiraan Batman berbeza dengan kebanyakkan penduduk Gotham yang menganggap Batman adalah penjenayah yang membunuh Harvey Dent, Blake ditonjolkan sebagai seorang polis yang mahu menegakkan keadilan tanpa ada campur tangan pihak ketiga, tanpa pembohongan. Blake juga yang merancang dan berhubung dengan anggota polis yang terperangkap di dalam terowong dan berusaha untuk membebaskan mereka. Blake juga di akhir cerita merupakan kesinambungan kepada filem ini jika ada sekuelnya di masa akan datang tapi mungkin dengan tajuk berbeza. Apakah itu...? Itu korang kena tengok sendiri.
Bane bertempur dengan Batman... teruk Batman kena kali ni.
Untuk watak antagonis dalam The Dark Knight Rises ni, seperti yang disajikan kepada kita di dalam trailernya sememangnya Bane yang ditonjolkan sebagai watak penjahat utama. Sepanjang filem ini juga kita berasa kagum dengan Bane yang mampu merancang dengan teliti dan mempunyai tentera yang ramai dan berkebolehan dalam usahanya merampas bandar Gotham daripada pasukan Polis. Tentera pimpinannya juga tersusun sampaikan tidak mampu dikesan oleh polis dan jika bukan disebabkan James Gordon, John Blake dan Batman, Gotham mungkin lebih mudah ditawan oleh Bane. Tapi selama ini jika anda seorang peminat kartun Batman, Bane bukanlah seorang penjahat yang bijak. Dia cuma bergantung kepada kekuatannya yang sememangnya lebih kuat daripada Batman tapi Batman tetap mampu mengalahkannya dengan kebijaksanaan. Tetapi di penghujung filem ini baru kita disedarkan bahawa semua perancangan Bane adalah dirancangkan oleh watak antagonis yang lain yang lebih bijak daripadanya yang berselindung disebalik watak innocent dan bijak sepanjang filem ini. Pada aku, aku sukakan watak Bane yang dilakonkan oleh Tom Hardy (ingat filem This Means War tak...?) dengan cara dia bercakap, ketegasan dia menunjukkan Bane tak boleh diperkotak-katikkan seperti di dalam kartun Batman. Siapakah watak antagonis yang memberikan perancangan teliti untuk dilaksanakan oleh Bane di dalam filem ni? Itu korang tengok sendiri supaya korang sendiri boleh rasa elemen surprise yang disajikan.
Catwoman yang cantik, belakang kepala dia tu bukan telinga tapi riben, nampak macam telinga kucing kan?
Untuk watak Catwoman pulak atau diwaktu siangnya dikenali sebagai Selina Kyle yang dilakonkan oleh Anne Hathaway juga tidak kurang hebatnya. Catwoman pada mulanya cuma mengambil upah buat bisnes kecil-kecilan mencuri barang-barang yang dikehendaki oleh pelanggannya. Catwoman adalah seorang pencuri yang profesional, takde peti besi yang tak boleh dibuka dan tiada tempat yang tak boleh dimasukinya. Dia mempunyai sebab tersendiri melakukan jenayah kecil-kecilannya tapi tak disangka-sangka perasaannya membawa Catwoman ke pertempuran yang lebih besar yang pada awalnya seboleh-boleh mahu dielaknya. Catwoman pada asalnya tak mempedulikan siapa yang akan menang antara Batman ataupun Bane tapi perasaan cinta mendorongnya untuk menyebelahi Batman.
"Nak jadi Batman balik ke tak nak... nak jadi ke tak nak..."
Watak-watak lain walaupun kecil tapi di dalam filem ni membuatkan kita boleh mengingati mereka kerana kepentingan mereka menyumbang dalam jalan ceritanya. Albert tetap setia menjaga Bruce Wayne dan tapi menghalang Batman daripada membuat kemunculan semula. Lucius Fox menjadi orang kepercayaan Bruce Wayne untuk mengendalikan syarikatnya dan juga memajukan jabatan R&D dalam menghasilkan gajet canggih untuk kegunaan Batman. Juga watak baru iaitu Miranda Tate juga sama penting dalam menolong Bruce Wayne dalam kesusahan selepas diisytihar muflis cuma kepada Miranda sahaja yang Bruce Wayne percaya mampu menyelamatkan syarikatnya daripada jatuh ke tangan orang lain.


The Bat sedang mengejar Batmobile yang dicuri oleh Bane
Gajet-gajet yang digunakan oleh Batman juga tak keterlaluan, untuk filem ketiga ni Batman cuma menggunakan kenderaan barunya iaitu The Bat, sebuah kenderaan yang mampu terbang yang dicipta oleh Lucius Fox. Batmotorcycle pula diberikan kepada Catwoman dalam usahanya membentuk pasukan super untuk menentang Bane dan mencari bom jangka yang berlegar di jalan raya Gotham. Manakala Batmobile pula telah dirampas teknologinya oleh Bane, jadi di dalam filem ni ianya digunakan oleh angkatan tentera Bane untuk menentang pasukan Batman dan Polis Gotham.
Detektif John Blake dengan Penolong Komisioner Polis Foley yang tak mendengar cakap
Seperti yang aku katakan tadi, tempoh masa 2 jam lebih menjadi tak terasa dengan melayan jalan cerita filem ini memang mengasyikkan. Filem trilogi Batman di bawah karya Christopher Nolan sememangnya adalah filem terbaik Batman yang pernah dihasilkan berbanding dengan filem-filem francais Batman sebelum-sebelum ini yang lebih komik dan berwarna-warni. Batman di bawah Nolan lebih gelap, lebih serius dari segi jalan ceritanya, perkembangan watak-wataknya, kerasionalannya (ada ke ayat nih?), dan yang penting ending untuk filem ke-tiga daripada trilogi Batman ini sememangnya happy ending dan tak membuat kita merasa ralat walaupun ianya agak cliche.


Secara keseluruhannya kalau nak diberkan bintang, aku bagi 9.9 bintang daripada 10 bintang. The Dark Knight Rises memang osemmmm!!!

Posted by peaqour On 3:07 PTG 0 comments

Beckham Yang Masih Berbisa


Korang ada tengok gol-gol David Beckham baru-baru ni masa LA Galaxy lawan Portland Timbers? Sangat menarik dan seperti biasa dijaringkan dari situasi dead ball yang sememangnya kepakaran Beckham. Apa yang pelik Beckham tak terpilih untuk menyertai skuad bolasepak olimpik Great Britain yang diketuai oleh Ryan Giggs sebagai kapten. Dia juga boleh join team Euro England kalau dilihat kepada kemahiran dan skill dia yang masih berbisa.

Jom layan jelah video gol-gol jaringan David Beckham dengan Robbie Keane untuk LA Galaxy yang mana mereka menang 5-3 menentang Portland Timbers. Ni mesti keeper LA Galaxy tak power ni... ehehe

Rabu, 18 Julai 2012

Posted by peaqour On 12:08 PTG 0 comments

2 cara membuat CD Casing daripada kertas A4


Kita ada banyak CD kosong yang kita beli dari kedai komputer, kita beli bundle banyak banyak untuk burn lagu, movie, kerja, gambar dan lain-lain tujuan mengikut individu masing-masing. Tapi kita takde CD case untuk letak CD-CD yang kita dah burn atau nak bagi pada orang lain.

Kat sini saya sharekan satu cara yang sangat mudah dan sangat murah untuk anda isikan CD yang anda dah burnkan ke dalam CD casing yang anda sendiri boleh buat hanya bermodalkan sekeping kertas A4. Nak lagi cantik dan menarik guna kerta A4 yang berwarna. Jom tengok video kat bawah untuk cara-cara mudah membuat CD case sendiri.

Cara #1: CD Casing - tutup semua CD



Cara #2: CD Casing dengan tingkap (untuk baca CD title)

Posted by peaqour On 8:53 PG 0 comments

Video Semua Gol Sabah vs Queens Park Rangers


Semalam telah berlangsungnya perlawanan persahabatan di antara pasukan pilihan Sabah dengan pasukan dari liga perdana Inggeris (EPL); Queens Park Rangers (QPR). QPR turut menurunkan pemain baru mereka yang dibeli daripada Manchester United iaitu Park Ji Sung.

Saksikan video gol-gol yang dijaringkan ketika perlawanan persahabatan tersebut. Gol-gol tersebut telah dijaringkan oleh Bobby Zamora (min-8), Heldar Helguson (min-64), Jay Bothroyd (min-70), Djibril Cisse (min-74 & 82).



Selepas ini QPR akan menentang Kelantan pulak dan pastinya Kelantan yang berstatus juara Liga Super pasti akan memberikan tentangan sengit kepada QPR dan pastinya QPR mungkin terpaksa bermain lebih bersungguh-sungguh kerana Kelantan merupakan sebuah pasukan yang lebih mantap berbanding Sabah. Kita mengharapkan agar Mat Yo dan rakan-rakan mampu menjaringkan gol nanti.

p/s: Kredit kepada website QPR (klik untuk masuk) dan juga No Plan Cyan yang share video ini di Youtube.

Selasa, 17 Julai 2012

Posted by peaqour On 9:57 PG 0 comments

Cara Lipat Seluar Slack


Dalam siri melipat ni pulak saya sharekan cara yang betul melipat seluar slack atau seluar korang pegi office tuh.



Semoga almari baju korang lebih kemas lagi lepas ni termasuk la almari baju aku sekali.

Siri Lipat-Melipat yang lain:

Cara Melipat Cadar Dengan Cepat dan Mudah Cara Lipat Baju Cara Origami, Cepat dan Mudah Cara Lipat Spender dan Susun dengan Kemas Cara Lipat Stoking Cara Stylo

Posted by peaqour On 9:40 PG 2 comments

Cara Lipat Stoking Cara Stylo


Yang ni pulak video mengajar cara-cara melipat stokin kita yang dah basuh tuh dengan lebih stylo dan senang nak di simpan. Layan!



Pastikan stoking anda berkualiti tinggi untuk melakukan cara lipatan ni. Takut nanti jenis low quality terus getah dia cengkam dah asik melondeh je stoking korang pakai.

Siri Lipat-Melipat yang lain:

Cara Melipat Cadar Dengan Cepat dan Mudah Cara Lipat Baju Cara Origami, Cepat dan Mudah Cara Lipat Spender dan Susun dengan Kemas Cara Lipat Seluar Slack

Posted by peaqour On 9:29 PG 0 comments

Cara Lipat Spender dan Susun dengan Kemas


Ni pulak cara nak menyusun dan melipat spender/spentot korang. Cuma tak sure la mana nak dapat bekas spender dia tu. Tapi boleh dijadikan inspirasi untuk korang menyusun spender-spender korang dalam almari tu.



Senang kan?


Siri Lipat-Melipat yang lain:

Cara Melipat Cadar Dengan Cepat dan Mudah Cara Lipat Baju Cara Origami, Cepat dan Mudah Cara Lipat Stoking Cara Stylo Cara Lipat Seluar Slack

Posted by peaqour On 9:21 PG 1 comments

Cara Lipat Baju Cara Origami, Cepat dan Mudah


Ramai yang dah pernah tengok cara melipat baju ni tapi rasanya ramai juga yang tak practice dan lupa caranya. So saya share lagi video ni di sini.




Siri Lipat-Melipat yang lain:

Cara Melipat Cadar Dengan Cepat dan Mudah Cara Lipat Spender dan Susun dengan Kemas Cara Lipat Stoking Cara Stylo Cara Lipat Seluar Slack

Posted by peaqour On 9:14 PG 0 comments

Cara Melipat Cadar Dengan Cepat & Mudah


Anda biasa terkial-kial melipat cadar untuk tilam yang dibeli dari pasaraya tuh? Cadar yang ada getah kat tepi tu yang terus melekap kat tilam lepas pasang tu kan agak susah untuk dilipat. Lepas dah lipat ia jadi tebal dan tak kemas? Haa mari tengok video ni macam mana mak cik ni ajar kita melipat cadar yang bergetah jerut yang biasa kita beli kat pasaraya tu dengan sangat mudah, simple, senang, kacang goreng jer dan cepat sambil berdiri pulak tu.



Amacam! Senang giler kan? Selamat mencuba.

Siri Lipat-Melipat yang lain:

Cara Lipat Baju Cara Origami, Cepat dan Mudah Cara Lipat Spender dan Susun dengan Kemas Cara Lipat Stoking Cara Stylo Cara Lipat Seluar Slack

Jumaat, 13 Julai 2012

Posted by peaqour On 4:18 PTG 0 comments

Ice Age 4 : Continental Drift - Ulasan Filem


Ice Age yang pertama, kita diperkenalkan kepada watak-watak utamanya iaitu Manny (gajah mammoth), Diego (harimau purba bertaring panjang), Sid (binatang yang takde di Malaysia; sloth) dan yang paling ramai penonton suka ialah Scrat (tupai yang obses dengan buah berangan tapi tak pernah langsung dapat makan buah tu).
Poster filem nih
Diam tak diam filem animasi kegemaran ramai ini telah memasuki sekuelnya yang ke-4. Animasi Ice Age yang pertama telah ditayangkan pada 2002, rupa-rupanya dah masuk sepuluh tahun tanpa kita sedar tapi kita masih sukakan gelagat tiga sahabat ni menempuh setiap cabaran mereka dan juga gelagat tupai comel yang bagaikan terkena sumpahan buah berangan. Sid seperti biasa yang bodo-bodo alang dan selalu membuat masalah tapi seorang kawan yang setia kepada Manny dan Diego. Pengembaraan diorang kali ni lebih banyak di lautan disebabkan konsep filem ini pada kali ini ialah semasa proses pemecahan tanah besar kepada benua-benua yang lebih kecil. Mereka yang terperangkap di atas bongkah ais terpisah dengan gerombolan haiwan lain di tanah besar semasa berlakunya proses peretakan tanah itu. Kali ni krew pengembaraan mereka disertai nenek Sid yang ditinggalkan oleh keluarganya.
Kumpulan lanun Kapten Gutt
Ice Age 4: Continental Drift ini lebih segar dengan pengenalan kepada beberapa watak-watak baru sebagai antagonis, chenta hati dan keluarga. Selepas sibuk melarikan diri daripada dinasor pada filem yang ketiga, kini mereka berdepan dengan kumpulan lanun yang diketuai oleh kapten Gutt beserta dengan krew-krew lanunnya antaranya Shira, Gupta dan beberapa lagi watak sampingan yang menghiburkan. Shira yang juga seekor singa betina, telah menggugat kejantanan Diego yang sebelum ni kita kenal Diego adalah singa yang paling control macho, yang paling kuat dan ditakuti dikalangan kawan-kawannya. Dengan munculnya watak Shira membuatkan hati Diego terpaut dan cuba mengeluarkan Shira daripada kumpulan lanun tu.
Manny and the gang melarikan diri daripada lanun..
Kali ini juga kita digeletek lagi dengan kehadiran nenek Sid yang sama blur macam dia disamping mengalami masalah pendengaran dan sering dikatakan nyanyuk oleh Manny dan kawan-kawannya kerana neneknya berkhayal dengan kawan imaginasinya. Scrat pula kali ni menjumpai sebuah peta harta karun pada belakang kulit buah berangan yang dijumpainya di dasar lautan.
Diego cuba memujuk Shira meninggalkan geng lanun
Tema filem ini seperti biasa kekeluargaan dan persahabatan. Keluarga Manny yang mempunyai anak gadis; Peaches yang sedang meningkat remaja yang mahukan teman lelaki yang cool, keluarga Sid yang tak sanggup menjaga neneknya lalu meninggalkannya kepada Sid, persahabatan antara Peaches dengan kawan baiknya Louis yang terjejas kerana keinginan Peaches mahu berboiprenkan gajah mammoth jantan yang cool, persahabatan antara Manny, Diego dan Sid yang semakin utuh membantu satu sama lain dikala kesusahan, jalinan persahabatan baru antara Diego dengan Shira, pendek kata banyak pengajaran yang boleh kita ambil daripada animasi Ice Age 4 ni dan sememangnya sangat sesuai untuk tontonan keluarga.
Peaches dan Louis yang bersahabat baik
Sedikit sinopsisnya, Manny, Diego, Sid dan nenek Sid terpisah dengan kumpulan haiwan yang biasa mereka bersama kerana proses pembentukan benua. Mereka dihanyutkan ke lautan dan ditangkap oleh sekumpulan lanun diketuai oleh Captain Gutt. Manny dan kawan-kawannya mahu pulang untuk bersama kembali dengan keluarga dan kawan-kawan mereka tapi dihalang oleh kumpulan lanun tersebut. Ini menyebabkan pergaduhan antara dua kumpulan ini dan menyebabkan kapal kumpulan lanun ini tenggelam dan Manny dan kawan-kawannya serta sekumpulan tupai terbang berjaya melarikan kapal baru lanun tersebut untuk mereka balik ke kampung halaman mereka semula. Kapten Gutt bertekad untuk membalas dendam dengan menyakiti keluarga Manny dan juga kawan-kawannya. Gutt yang tidak mementingkan persahabatan membuatkan Shira salah seekor krewnya berpaling tadah lalu membantu Manny, Diego, Sid dan neneknya melarikan diri.
Scrat yang tetap setia dengan misi mencari buah berangan
Endingnya boleh diagak, tapi ada juga elemen-elemen surprise yang membantu meningkatkan emosi semasa kita menonton. So jangan lupa ke pawagam untuk menonton Ice Age 4: Continental Drift bersama keluarga korang.


Khamis, 12 Julai 2012

Posted by peaqour On 10:00 PG 1 comments

Apple TV dijual secara rasmi di Malaysia

Wah selepas Apple membuka pasaran contentnya iaitu Music dan Movie di Malaysia, nampaknya satu lagi produknya menyusul iaitu Apple TV. Sebelum-sebelum ni kalau kita nak dapatkan Apple TV terpaksalah beli di luar negara atau nak senang cari je dalam Mudah (tapi dibeli daripada orang yang beli dari luar negara jugak) disebabkan sebelum ni Apple belum mempunyai sokongan untuk pasaran contentnya di negara kita. So sekarang dah tak payah susah susah sebab Apple TV secara rasmi dijual di Malaysia. Harganya jugak mampu milik, cuma RM 349.00 sahaja dan kalau dah keluar di Apple Store Malaysia maknanya kita boleh juga dapatkan di Apple Premium Reseller macam Machine dan kedai-kedai yang menjual barangan Apple yang kebanyakannya memang terdapat di shopping complex yang besar-besar. Apa yang best sangat dengan Apple TV nih..? jom kita tengok.

Apple Content di TV HD anda

Apple TV ni bukanlah bentuk dia macam TV LCD tuh tapi lebih kepada satu device kecil, kecil sikit dari decoder astro yang kecil tu untuk disambungkan kepada TV HD kita. Dengannya yang paling best ialah kalau anda pengguna iOS device seperti iPad, iPhone atau iPod Touch, anda boleh melihat segala isi kandungan yang anda nampak pada iOS device anda tu di paparan TV HD anda tanpa ada sebarang sambungan wayar. Cuma apple TV sahaja yang bersambung ke TV dengan wayar. Cool tak? So bayangkan anak anda bermain game racing di skirn yang lebih besar. Tak payah nak beli PS2 dah untuk main game di TV.
Main game tapi tengok kat skrin TV besar... cun wooo
Katakan kita takde iPhone, iPad atau iPod Touch, kita tetap boleh menonton video online di Youtube, Vimeo, tengok orang main baseball di channel MLB (macamlah kita kat Malaysia ni tengok Baseball.. haha.. tapi dah ada tengok aje la kalau minat), sapa ada akaun flickr boleh tengok gambar diorang dan kawan-kawan diorang di flickr, Wall Street Journal untuk orang yang suka bisnes-bisnes dan kemungkinan senarai ini akan bertambah lagi di masa akan datang.


Support HD
Tengok movie HD... tak payah dah langgan HBO
Versi Apple TV yang terbaru ni membolehkan kita menonton atau bermain game yang berkualiti HD. Maknanya bila dah dipaparkan pada skirn TV kita tu imejnya jelas tanpa ada kabur-kabur yang mengganggu  mata semasa menonton. Tak best la kan tengok movie tak berapa clear, tak sharp. Zaman sekarang ni semua nak jelas, semua nak HD. Dan lagi kita juga boleh membeli atau menyewa filem-filem yang ada di dalam iTunes Store juga dalam kualiti HD. Ni kalau jenis yang malas nak download dan banyak sangat duit dalam kad kredit, kredit limit masih jauh lagi boleh la beli filem-filem ni secara online. Tapi kalau kat rumah dah ada internet takkan tak download... ye tak..?

Airplay


Boleh beli movie HD dari iTunes Store je kalau kad kredit ada terlebih-lebih duit
Amenda Airplay nih? Ini adalah kata nama khas yang digunakan oleh Apple untuk feature kita pengguna memaparkan paparan pada iPad, iPhone atau iPod touch pada TV HD kita. Tapi harus diingat, untuk menggunakan feature ini ia memerlukan kemudahan wifi baru dia boleh berfungsi sepenuhnya. Apple TV memerlukan sambungan internet barulah kita boleh menggunakan sepenuhnya feature yang ditawarkan. Dengan Airplay ni kita boleh tengok movie, dengar lagu, mainkan video atau tayang gambar yang kita tangkap dari iPhone / iPad / iPod Touch, main game, surfing dan macam-macam lagi terus ke dalam TV HD kita. Best kan..? Lagi satu kita boleh download satu apps di Apps Store nama dia Remote yang dibuat oleh Apple jugak, dengan apps ni kita boleh control contohnya movie atau lagu yang kita tengah mainkan, nak pause ke, nak stop ke, nak rewind ke terus dari iOS device kita walaupun masa tu kita tengah berada di dalam tandas, rasa-rasa macam membazir elektrik takde sapa yang dengar lagu kat ruang tamu, capai iPhone / iPad / iPod Touch terus stopkan lagu tu tanpa perlu berada di depan tv. Canggih tak...?

Airplay juga sebenarnya berguna untuk kegunaan di pejabat. Bayangkan di board room pejabat anda ada diletakkan TV HD dengan skrin yang besar punya, sambungkan Apple TV dan pastikan pejabat mempunyai kemudahan wifi. Dengan itu anda boleh membuat presentation dari iPad / iPod / iPhone anda terus ke TV.

Spesifikasi Apple TV



Tinggi        : 23 mm
Lebar        : 98 mm
Depth       : 98 mm
Berat        : 0.27 kg

Processor : Apple single-core A5 chip
Port          : - HDMI
                  - Optical Audio
                  - 10/100BASE-T Ethernet
                  - Built-in IR receiver
                  - Micro-USB (untuk servis dan support)
Wireless    : Wi-Fi (802.11a/b/g/n)
Power       : Built-in 6-watt universal power supply









Apa Yang Anda Perlu Ada
Control dari iPhone pun boleh
Untuk memastikan pengalaman anda menggunakan Apple TV ini berjalan lancar, sila pastikan anda mempunyai :

  • line internet dan network sama ada secara wifi ataupun kabel
  • akaun iTunes Store jika anda ingin menyewa movie
  • software iTunes sekurang-kurangnya versi 10.6 untuk membolehkan anda stream media (video, audio) daripada PC atau laptop (window atau Mac) anda
  • langganan MLB.tv kalau nak tengok baseball (rasa takde kot orang nak langgan, orang Malaysia tengok bola EPL)
Format yang Boleh Dimainkan

Untuk video
  • video H.264 video dan boleh support sampai ke 1080p, 30 frames per second, High atau Main Profile level 4.0 atau kurang, Baseline profile level 3.0 atau kurang dengan AAC-LC audio sehingga ke 160 Kbps per channel, 48kHz, stereo audio dalam fail format .m4v, .mp4 dengan .mov
  • video MPEG-4 sehingga 2.5 Mbps, 640x480 pixels, 30 frames per second, Simple Profile dengan AAC-LC audio sehingga 160 Kbps, 48kHz, stereo audio dalam fail format .m4v, .mp4 dan .mov
  • video Motion JPEG (M-JPEG) sehingga 35 Mbps, 1280x720 pixels, 30 frames per second, audio dalam ulaw, PCM stereo audio dalam fail format .avi
Untuk Audio pulak
  • HE-AAC (V1), AAC (16 - 320 Kbps), protected AAC (yang dibeli dari iTunes Store), MP3 (16 - 320 Kbps), MP3 VBR, Audible (formats 2, 3 dan 4), Apple Lossless, AIFF dan WAV; Dolby Digital 5.1 surround sound pass-through
Untuk gambar pulak
  • JPEG, GIF, TIFF
TV apa yang boleh dipasangkan dengan Apple TV

Beza Apple TV sekarang dengan Apple TV dulu... sekarang muat tapak tangan je
Apple TV boleh dipasakan pada semua TV berdefinisi HD yang berupaya memaparkan video 1080p or 720p pada 60/50Hz. Ini termasuklah TV daripada segala brand yang popular contohnya Sony, Samsung, Sony, Sharp,  Hitachi, JVC, LG, Mitsubishi, NEC, Panasonic, Philips, Pioneer, Toshiba, dan lain-lain asalkan dia support HD.

Apa lagi ada dalam Kotak kalau anda beli Apple TV nih..?
  • Apple TV
  • Apple Remote
  • Kabel Power
  • Manual dan segala macam dokumen yang berkaitan