The Dark Knight Rises - Ulasan Filem

Kita biasa tengok Batman belasah penjenayah, ada jugak la Batman kena belasah kadang-kadang tapi tak teruk mana, dia boleh lawan balik. Tapi dalam filem terbaru ni Batman telah dibelasah amat teruk sampai tak boleh berjalan.

Ice Age 4 : Continental Drift - Ulasan Filem

Ice Age yang pertama, kita diperkenalkan kepada watak-watak utamanya iaitu Manny, Diego, Sid dan yang paling ramai penonton suka ialah Scrat (tupai yang obses dengan buah berangan tapi tak pernah langsung dapat makan buah tu).

Brave : Ulasan Filem

Filem animasi ni diambil daripada kisah fairy tale dari negara Scotland. Namun mesej pengajarannya amat memberi kesan kepada yang menontonnya. Teruskan membaca.

The Amazing Spider-Man : Ulasan Filem

Sekali lagi Marvel menerbitkan semula filem yang diadaptasi daripada watak ciptaan Stan Lee dan antara watak adiwira yang paling berjaya dan paling diminati iaitu Spider-Man. Cekitdaut!

Filem Filem Best 2012 : Julai - Disember

Dalam tahun 2012 sejak Januari kita dah banyak menonton filem-filem menarik di panggung. Jom pulak kita tengok apa lagi filem-filem yang dijangka menarik untuk kita tonton untuk separuh yang kedua tahun 2012 pulak ye.

Khamis, 23 Disember 2010

Posted by peaqour On 5:51 PTG 5 comments

Gulliver's Travels

Versi Gulliver's Travels yang difilemkan ni adalah versi moden dan juga komedi kalau nak bandingkan dengan buku cerita dia. Tengok aje pelakon utama dia, Jack Black yang memang sinonim dengan filem-filem komedi. Komedi Jack Black ni aku boleh ibaratkan kalau kat Malaysia ni macam Mamat Khalid punya komedi yang suka mengingatkan kita pada memori dan kegemilangan sesuatu ketika dulu. Kalau filem-filem Mamat Khalid mengingatkan kita pasal Rock Kapak, suasana di kampung masa kita kecik-kecik, hindustan dan macam-macam lagi, sama juga dengan filem-filem Jack Black mesti ada Rock 'n Roll, nerd, robot, Star Wars dan macam macam lagi. Kepada peminat komedi Jack Black mesti suka filem ni cuma dia megambil plot daripada buku karya klasik Inggeris biasa kita baca masa kecik kecik dulu (kalau korang lahir dalam tahun 80-an ke bawah lah).

Poster filem Gulliver's Travel
Tak sure sama ada buku Gulliver's Travel masih diterima oleh kanak-kanak zaman ni, tapi pada zaman aku ianya antara buku yang wajib dibaca. Maklumlah masa tu mana ada buku-buku Harry Potter, yang ada pun Enid Blyton. Kalau nak bandingkan antara jalan cerita di buku dengan di dalam filem ni, plotnya ada yang sama tapi tak semuanya sama. Mungkin penulis skrip dia cuma megambil ilham daripada buku dan menulisnya semula dengan menggunakan zaman moden dan karakter Gulliver yang berbeza. Kalau korang nak tau dalam buku klasik Gulliver mengembara ke banyak lagi tempat berbanding di dalam filem dia cuma sampai di Liliput dan Blefuscu (kedua duanya negara berjiran dengan rakyatnya orang orang kenit belaka) dan Brobdingnag (dunia orang gergasi) tu sahaja. Tapi kalau dalam buku Gulliver mengembara ke banyak lagi tempat macam Laputa, Jepun, Balnibarbi dan banyak lagi negara yang pelik-pelik.

Gergasi lawan robot, sapa yang menang agak agak?
Gulliver's Travel mengambil Jack Black (School of Rock, Kungfu Panda, Year One) sebagai Gulliver, watak utama filem ni. Dia yang diam diam sukakan penulis kolum pengembaraan di tempat kerjanya iaitu Darcy dilakonkan oleh Amanda Peet (2012, A Lot Like Love, Identity). Kemudian bila dah sampai ke Liliput, antara pelakon yang menjayakan filem ni adalah Jason Segel (Knocked Up, Forgetting Sarah Marshall) yang menjadi Harotio iaitu best friend Gulliver di Liliput, Emily Blunt (The Devils Wear Prada, The Wolfman) sebagai Princess Mary puteri negara Liliput yang bertunang dengan General Edward lakonan Chris O'Dowd tetapi mencintai Harotio. Watak watak lain ialah Raja Liliput iaitu King Theodore dilakonkan oleh Billy Connely. Filem ini adalah arahan Rob Letterman yang banyak mengarah filem animasi sebelum ni macam filem Monsters vs Aliens dan Shark Tale.

Sempat main Guitar Heroes masa tengah keje.
Disebabkan Jack Black suka dengan lagu-lagu Rock 'n Roll, kebanyakan muzik latar filem ni lagu lagu genre tu jugak. Ada satu lagu yang mendamaikan dua negara yang berperang aku rasa lagu yang Jackie Chan dengan Chris Rock nyanyi dalam filem Rush Hour. Hmm.. apesal tak cari lagu lain eh.

Askar-askar Befluscu tergezut dengan kehadiran Gulliver yang
sebesar gergasi ketika diorang cuba nak menculik
Puteri Mary.
Filem ini juga dikeluarkan dengan 2 versi iaitu format biasa dan juga format 3D dan di'rate'kan sebagai untuk tontonan Umum. Tapi percaya cakap aku, better tengok format biasa je sebab menonton dengan guna cermin mata 3D tu macam takde beza aje dengan tak guna cermin mata. 3D dia tak terserlah berbanding dengan filem-filem 3D stereoskopik yang lain. Serius jangan abiskan duit untuk tengok 3D yer, tapi aku nak promosi sikit kalau nak tengok apa apa filem dengan format 3D datang ke GSC Maxx yang ada kat Berjaya Times Square, diorang ada satu panggung khas untuk format ini. Dengan skrin yang besar ditambah lagi dengan cermin mata 3D yang lebih selesa dipakai dan dengan seating yang eye level dengan skrin, memang berbaloi menonton di GSC Maxx. Cuma ada di Berjaya Times Square saja.

Sinopsis Sket
Masa ni Gulliver ajar Harotio cara mengurat. Harotio kat
atas tangga tu sebenarnya tengah mengurat Puteri Mary
yang duduk kat atas bumbung istana.
Lemuel Gulliver (Jack Black) adalah budak penghantar surat yang kurang keyakinan diri mungkin kerana jawatannya yang rendah di pejabat. Tapi dia dalam diam diam jatuh hati pada Darcy (Amanda Peet) seorang penulis ruangan melancong. Ntah macam mana Gulliver berlagak kool depan Darcy yang konon dia pernah melancong ke banyak tempat dan suka menulis, so Darcy mintak dia bagi satu artikel pasal tempat yang dia pernah pegi. Gulliver cuma copy paste dari internet dan dari buku untuk impresskan Darcy dan dia suka akan hasil tulisan yang kononnya Gulliver yang tulis tersebut. Darcy kemudian bagi satu assignment buat Gulliver pergi dan tulis pasal Bermuda Triangle.

Darcy dan Gulliver, ini adalah babak akhir filem ini. Apa diorang
tengah buat ni? Apa jadi pada Gulliver? Pegi tengok citer ni kalau
nak tau
Kerana cintanya, Gulliver pun menyahut cabaran dan dalam perjalanan dengan menaiki bot ke lokasi Segi Tiga Bermuda dia terperangkap dalam puting beliung. Sedar sedar je Gulliver berada di sekeliling orang orang yang sangat kecik yang tengah sibuk ikat ikat dia. Dia kemudian ditawan oleh General Edward seorang general yang hebat di negara Liliput. Semasa dalam penjara Liliput, Gulliver berkenalan dengan Harotio dan kemudian diorang jadi kawan baik. Ketika Liliput diserang oleh negara jiran diorang iaitu Blefuscu, Gulliver telah menolong Liliput mematahkan serangan tersebut dan juga percubaan menculik puteri Mary. Gulliver juga menolong memadamkan kebakaran di istana dan menyelamatkan Raja Theodore. Sejak tu Gulliver menjadi pujaan rakyat Liliput dan seterusnya menjadi General baru negara tersebut. Ini menyebabkan general Edward menjadi semakin marah apa lagi bila dia tengok Gulliver mengajar macam macam cara modern untuk Harotio mengurat Puteri Mary.

Harotio dan Puteri Mary yang saling mencintai satu sama lain.
Tapi kelakar bila Harotio mengurat dengan menggunakan ajaran
Gulliver yang lebih moden.
Gulliver jugak banyak mengubah penduduk Liliput dari segi cara percakapan, aktiviti harian, membina bangunan-bangunan seperti di Manhattan, banyak billboard billboard. Disebabkan cemburu dan marah, General Edward berpaling tadah dan menolong negara Blefuscu untuk menyerang Liliput dan dengan panduan cara cara membuat robot mainan yang diambil dari buku Gulliver, Blefuscu berjaya mencipta sebuah robot yang sama tinggi dengan Gulliver.

Agak agak korang macam mana lepas tu...? Of course diorang akan lawan. Tapi sapa menang..? Haa... kena la tengok sendiri ye.

Isnin, 13 Disember 2010

Posted by peaqour On 11:02 PG 0 comments

Akan Datang: Thor

Korang kenal siapa itu Thor? kepada peminat komik Marvel dan super superhero Marvel korang sure kenal Thor ni kan.! Thor adalah salah seorang superhero ciptaan komik Marvel sebaris dengan Iron Man, Hulk, dan lain lain. Thor juga akan mengikut jejak langkah watak superhero seangkatan dengan dia di Marvel untuk difilemkan dan berita baiknya ia akan ditayangkan pada tahun depan. Filem ini jugak dikatakan adalah sebagai persediaan sebelum filem geng geng superhero di dalam satu filem diterbitkan iaitu filem yang sangat sangat sangat ditunggu tunggu iaitu The Avengers pada 2012. Dalam The Avengers tu akan menggabungkan Iron Man, Captain America, Hulk, Bat Man, Thor, Nick Fury, Hawkeye, Black Widow dan ramai lagi. Berita baik lagi, Paramount Pictures dan Marvel Studios dah keluarkan trailer filem tersebut baru baru ni. Apa lagi meh tengok kat bawah ni.




Ini pulak poster filem Thor.


Sikit pasal filem Thor ni, ianya akan dilakonkan oleh pelakon Australia Chris Hemsworth (dalam filem Star Trek dia jadi bapak Kapten Kirk) sebagai Thor, Natalie Portman (Star Wars, Princess Amidala remember?) sebagai chenta hatinya di bumi, Anthony Hopkins (takkan tak kenal, legend nih dari Silence of the Lambs, Hannibal, Meet Joe Black) sebagai odin bapak Thor dan juga raja Asgard, Tom Hiddleston sebagai saudara Thor yang berniat jahat iaitu Loki, serta Edris Elba (Takers), Rene Russo (Ransom, Thomas Crown Affairs) dan ramai lagi.

Tarikh tayangan, kalau takde aral dalam bulan May 2011.

Sinopsis Sket


Berkisar tentang seorang yang bernama The Mighty Thor, seorang pahlawan yang kuat tapi sikapnya yang berlagak tindakan yang nekad menyebabkan menyalakan kembali perang kuno. Thor kemudian dihukum turun ke bumi dan terpaksa hidup di kalangan manusia. Di bumi, Thor belajar apa yang diperlukan untuk menjadi seorang pahlawan sejati dan pada ketika itulah penjahat paling berbahaya dari dunia Asgard datang untuk menyerang Bumi.

Info kredit kepada Comingsoon.net dan iMDB.

Posted by peaqour On 10:05 PG 2 comments

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader


 Filem ini menjadi salah sebuah filem yang paling ditunggu tunggu pada tahun 2010. Dari budak budak sampai ke bapak budak especially yang mengikuti buku novel fantasi CS Lewis ni iaitu The Chronicles of Narnia, diorang mesti ternanti nanti dengan kemunculan filem ni pawagam. The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader adalah filem yang ketiga yang diambil daripada koleksi buku fantasi tersebut selepas The Lion, the Witch and the Wardrobe (filem ni diterbitkan pada 2005) dan diikuti dengan Prince Caspian (filem ni pulak diterbitkan pada 2008). Seperti filem filem Narnia sebelumnya kita akan dihidangkan dengan pengembaraan adik beradik Pevensie, makhluk makhluk ajaib, kuasa sakti, pertarungan antara kuasa baik dan kuasa jahat, dan yang tak boleh tinggal ialah seekor singa yang boleh berkata kata dan mempunyai kuasa sakti yang sangat hebat iaitu Aslan (baca betul betul, jangan macam anak aku sebut jadi Azlan pulak).

Poster filem ini
Pada installment filem Narnia yang ketiga ni, cuma dua sahaja adik beradik Pevensie yang menjadi watak utama iaitu Lucy dan Edmund. Tapi yang menariknya kali ni diorang dibantu oleh sepupu diorang yang sangat sangat tidak disukai oleh Edmund, iaitu Eustace. Filem Narnia kali ini dan mungkin filem seterusnya (jika ada) tak akan ada lagi Peter dan Susan disebabkan mereka yang telah dewasa dan menurut mereka tiada apa lagi yang mereka boleh pelajari di dunia Narnia sebaliknya watak Eustace akan dikekalkan sampai ke cerita terakhir (jika ianya menjadi kenyataan untuk dijadikan filem).

Lucy di hadapan kapal Dawn Treader
Secara peribadi bagi aku filem ketiga ni ianya sangat menarik, lebih menarik daripada filem keduanya Prince Caspian. Yang paling aku suka ialah dengan adanya Eustace yang pada mulanya mengutuk ngutuk sepupu diorang yang kononnya kuat berkhayal pasal dunia Narnia tapi lama kelamaan bila dia sendiri berada di dunia fantasi tersebut dan berkawan dengan Repicheep (si tikus pahlawan) dia mula suka akan dunia khayalan sepupu sepupunya tu. Bagi aku dia adalah penyeri dan penyebab yang menjadikan filem Narnia kali ni lebih menarik. Korang mesti suka cara dia mengomel dengan slang British dia, dengan muka degil dia, telatah nakal dia sememangnya menghiburkan. Watak Eustace banyak diperkembangkan dengan menarik tapi tak best la untuk aku cerita, akan ada sesuatu yang berlaku pada dia di dalam filem ni, apa dia..? korang kena tengok sendiri.

Edmund mendapat pedang He-Man... hehe
Kali ini juga ada banyak watak watak baru yang muncul dan tak kurang jugak dengan makhluk makhluk baru. Kali ini jugak aku rasa ianya lebih kelakar berbanding yang lepas lepas. Jalan cerita juga lebih menarik dan disebabkan pengembaraan diorang semua adalah di atas kapal Dawn Treader (ye betul ia adalah nama kapal), maka kebanyakkan adegan adalah di lautan, atas kapal, di pulau pulau. Watak yang baru diperkenalkan kali ni antaranya ahli sihir Coriakin, makhluk yang duduk di sekitar pulau Coriakin tinggal yang rupa macam manusia tapi ada satu kaki je dan tapak kaki dia punya la besar, pastu ada bintang biru yang boleh bertukar menjadi manusia (macam stardust plak kan?), ada ular air gergasi, ada asap misteri yang jahat, ada makhluk air yang melompat lompat macam ikan lumba lumba, dan ada macam macam lagi la. Memang menarik citer ni.

Lucy bertemu makhluk pelik yang berbadan manusia tapi satu kaki
Filem Narnia ketiga ini nampaknya mereka telah mencuba pengarah Michael Apted yang pernah mengarahkan filem James Bond: The World is not Enough satu masa dulu. Dua filem sebelum ni diarahkan oleh Andrew Adamson (pengarah filem filem Shrek) yang mana kali ini dia bertindak menjadi produser pulak. Para pelakon utama pun orang orang yang biasa kita nampak macam Georgie Henley sebagai Lucy Pevensie, Skandar Keynes sebagai Edmund Pevensie, Ben Barnes sebagai King Caspian, dan dibantu watak baru Eustace dilakonkan oleh Will Poulter. Watak sampingan yang dulunya watak utama tetap ada sekali sekala diorang muncul macam Peter Pevensie (William Moseley) dan Susan Pevensie (Anna Popplewell) dan tak lupa juga The White Witch (Tilda Swinton).

Sinopsis Sket

Lucy ketika ditegur Aslan kerana terlalu taksub dengan kejelitaan kakaknya (cantik ke kakak dia?)
Bermula dengan di dunia nyata, Lucy dan Edmund kini tinggal bersama di rumah sepupu mereka, Eustace. Satu hari ketika di dalam bilik Lucy sedang Eustace dan Edmund sibuk bergaduh, bingkai gambar kapal di atas lautan yang tergantung di dinding bilik tu tiba tiba mengeluarkan air yang makin lama makin banyak sampai ke siling bilik. Dalam mereka berusaha berenang ke atas untuk bernafas, tiba tiba mereka terus berada di atas lautan dan diselamatkan oleh Caspian yang berada di atas kapal Dawn Treader.

Lucy ketika di rumah Ahli Sihir Coriakin
Dari situ bermulalah pengembaraan mereka dalam menolong Caspian untuk mencari tujuh orang Lord semasa zaman pemerintahan ayahnya yang hilang tanpa berita. Mereka singgah dari satu pulau ke pulau yang lain, ditangkap dan seorang demi seorang Lord mereka temui. Dengan panduan yang diberikan oleh setiap Lord dan juga ahli sihir Coriakin, mereka semua berusaha mencari tujuh pedang milik setiap orang Lord yang diberikan oleh Aslan supaya diorang dapat mempunyai peluang untuk menumpaskan kuasa jahat berbentuk kabus hijau yang banyak mengambil penduduk sekitar pulau pulau yang pernah mereka singgah.

Dengan bakat kepimpinan Caspian, kerperwiraan Edmund dan Lucy, dibantu dengan krew kapal yang cekap dan bantuan yang datang tak diduga, akhirnya mereka tiba ke destinasi mereka yang terakhir iaitu pulau yang menempatkan 4 Lord terakhir bermaknya mereka perlu mencari empat pedang lagi. Apa kesudahannya? kena tengok sendiri. Okeh!

Eustace dan Reepicheep, mula mula gaduh lama lama kamceng
So korang semua jangan lupa ajak kawan kawan, ajak adik adik, ajak mak ayah korang pergi sama sama tonton filem The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader ni. Dah start dah di pawagam berdekatan dengan korang. InsyaAllah kalau ramai orang tengok, aku filem ni nanti kita tunggu pulak filem Narnia ke 4 tak silap aku kalau ianya menjadi kenyataan kemungkinan tajuk dia adalah The Silver Chair dan watak utamanya adalah Eustace dan kawan dia Jill. Tak ada lagi adik beradik Pevensie.

Selamat Menonton!

Posted by peaqour On 9:51 PG 1 comments

Award Blogfriends dari QaRr JaliL


Aku dapat award pertama yang dianugerahkan oleh fellow blogger buddy, encik Qarr Jalil... nama betul tak berapa sure... almaklumlah aku baru berkecimpung dalam dunia blogger ni. Nak tau siapa saudara QaRr ni boleh melawat ke blog beliau di http://faqarabduljalil.blogspot.com/ . Banyak info yang korang boleh dapat kat sana dan yang paling menarik minat aku ke blog beliau ialah review filem. Keep up the good work bro QaRr!

Jumaat, 10 Disember 2010

Posted by peaqour On 11:37 PG 0 comments

Movie Terbitan Warner Bros pada 2011

Tahun 2010 tinggal sikit je lagi sebelum melabuhkan tirainya dan membuka tirai baru 2011. Bagi peminat peminat filem antarabangsa, Warner Bros awal awal lagi dah memberikan senarai filem yang bakal mereka tayangkan pada tahun hadapan. Antara yang paling kita tunggu tunggu ialah Harry Potter and the Deathly Hallows : Part 2 (sobs! sobs! pasnih dah takde filem Harry Potter lagi dah), lagi ada filem Green Lantern yang diadaptasikan daripada komik keluaran DC Comics, juga jangan lupa Sherlock Holmes 2 dan macam macam lagi. Tengok je la list kat bawah untuk puaskan hati korang orait! Nak tau lebih lanjut jangan lupa klik pada tajuk filem tersebut.

Kredit kepada Comingsoon.net

28 Januari 2011

The Rite
Genre : Psychological Thriller
Pengarah : Mikael Harstrom
Pelakon : Anthony Hopkins, Colin O'Donoghue, Alice Braga, Ciaran Hinds, Rutger Hauer

18 Februari 2011
Unknown
Genre : Thriller
Pengarah : Jaume Collet-Serra
Pelakon : Liam Neeson, Diane Kruger, January Jones, Aidan Quinn, Bruno Ganz, Frank Langella

25 Februari 2011

Genre : Comedy
Pengarah : Bobby Farrelly, Peter Farrelly
Pelakon : Owen Wilson, Jason Sudeikis, Jenna Fischer, Richard Jenkins, Christina Applegate, Alexandra Daddario, Stephen Merchant, Nicky Whelan


11 March 2011
Genre : Romantic Fantasy Thriller
Pengarah : Catherine Hardwicke
Pelakon : Amanda Seyfried, Gary Oldman, Billy Burke, Shiloh Fernandez, Max Irons, Virginia Madsen, Julie Christie


25 Mac 2011
Genre : Action Fantasy
Pengarah : Zack Snyder
Pelakon : Emily Browning, Vanessa Hudgens, Abbie Cornish, Jamie Chung, Jena Malone, Carla Gugino, Jon Hamm, Oscar Isaac, Scott Glenn


22 April 2011
Genre : Comedy
Pengarah : Glenn Ficarra, John Requa
Pelakon : Steve Carrel, Ryan Gosling, Julianne Moore, Emma Stone, Marisa Tomei, Kevin Bacon, Analeigh Tipton, Josh Groban, Liza Lapira, Joey King


26 Mei 2011

Genre : Comedy
Pengarah : Todd Phillips
Pelakon : Bradley Cooper, Ed Helms, Zack Galigianakis, Jeffrey Tambor, Mike Tyson, Justin Bartha, Ken Jeong



10 Jun 2011
Genre : Romantic Comedy
Pengarah : Luke Greenfield
Pelakon : Ginnifer Goodwin, Kate Hudson, Colin Egglesfield, Steve Howey


17 Jun 2011
Genre : Action Adventure
Pengarah : Martin Campbell
Pelakon : Ryan Reynolds, Blake Lively, Peter Sarsgaard, Mark Strong, Angela Bassett, Tim Robbins, Temuera Morrison, Jay O. Sanders, Taika Waititi, Jon Tenney

15 Julai 2011
Genre : Fantasy Adventure
Pengarah : David Yates
Pelakon : Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Warwick Davis, Tom Felton, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Jason Isaacs, Alan Rickman, David Thewlis, Julie Walters, Bonnie Wright



29 July 2011
Genre : Comedy
Pengarah : Seth Gordon
Pelakon : Jason Bateman, Charlie Day, Jason Sudeikis, Jennifer Aniston, Colin Farrell, Jamie Foxx, Kevin Spacey, Donald Sutherland, Julie Bowen



26 Ogos 2011

Final Destination 5
Genre : Horror
Pengarah : Steven Quale
Pelakon : Emma Bell, Nicholas D'Agosto, Miles Fisher, Arlen Escarpeta, Jacqueline MacInnes-Wood, P.J. Byrne, Ellen Wroe, David Koechner, Courtney B. Vance, Tony Todd



9 September 2011

The Apparition
Genre : Supernatural Thriller
Pengarah: Todd Lincoln
Pelakon: Ashley Greene, Sebastian Stan, Tom Felton, Julianna Guill, Luke Pasqualino, Suzanne Ford


21 Oktober 2011
Contagion
Genre : Thriller
Pengarah: Steven Soderbergh
Pelakon: Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet



18 November 2011

Happy Feet 2
Genre: Animated Adventure
Pengarah: George Miller
Pelakon: Elijah Wood, Robin Williams, Brad Pitt, Hank Azaria, Matt Damon, Alecia Moore (Pink)



16 December 2011
Sherlock Holmes II
Genre : Action Adventure Mystery
Pengarah: Guy Ritchie
Pelakon: Robert Downey Jr., Jude Law, Noomi Rapace, Jared Harris, Eddie Marsan, Stephen Fry, Gilles Lellouche




Genre : Family Adventure
Pengarah: Brad Peyton
Pelakon: Dwayne Johnson, Michael Caine, Josh Hutcherson, Vanessa Hudgens, Luis Guzman, Kristen Davis