Jumaat, 19 November 2010

Harry Potter Wiki: Apa itu Horcrux?

Posted by peaqour On 12:10 PG 4 comments

Sekarang ni bermula minggu ni akan mulalah demam Harry Potter dengan filem terbarunya baru je direleasekan di panggung panggung di Malaysia. Dah tengok belum? Kena la pegi tengok kalau belum sebab kali ni dia dibuat lebih dewasa berbanding dengan filem filem sebelum ni.

Tapi untuk entry ini, aku nak share sikit pasal Horcrux. Horcrux ialah benda benda yang Harry Potter dan kawan kawan dia kena musnahkan atas arahan Dumbledore sekiranya mereka semua di dunia sihir nak hidup aman damai tanpa gangguan penjahat penjahat yang diketuai oleh Lord Voldermort.

Apa menatangnya Horcrux tu? best ke kalau ada Horcrux? Okay serba sedikit kat sini aku cuba kongikan dengan korang semua. Horcrux adalah objek objek yang dijadikan untuk menyimpan jiwa seseorang ahli sihir jahat dengan tujuan untuk mencapai kehidupan kekal abadi (tak mati la senang citer). Membuat Horcrux diklasifikasikan di dunia ahli sihir sebagai sesuatu yang tidak boleh diterima, sangat jahat, melanggar undang undang secara moral dan melawan keseimbangan alam semulajadi serta memerlukan satu pembunuhan dalam mencipta sesuatu Horcrux

Menurut sejarah (ini sejarah dalam buku Harry Potter tau, jangan ingat dalam sejarah manusia pulak), Horcrux yang pertama telah dicipta oleh Herpo the Foul seorang ahli sihir jahat berketurunan Greek dan yang pertama menetaskan seekor basilisk (ular gergasi yang maha ganas). Tapi, cuma Lord Voldemort sahaja yang mampu mencipta Horcrux lebih daripada satu (ada 7 sebenarnya).

Senarai Horcrux Lord Voldemort

Horcrux GambarTempat DisembunyikanMangsa
Dibunuh 
Dimusnahkan oleh Cara
Dimusnahkan 
Tempat
Dimusnahkan
Diari Tom Riddle Di dalam simpanan Lucius Malfoy, diberikan kepada Ginny Weasley (tanpa pengetahuan), tapi dijumpai oleh Harry Potter Moaning Myrtle Harry Potter Ditikam dengan taring BasiliskChamber of Secrets
Cincin Marvolo Gaunt Gaunt Shack (rumah keluarga Gaunt) Tom Riddle Sr. Albus Dumbledore Dimusnahkan dengan pedang Godric Gryffindor Bilik Dumbledore
Loket Salazar Slytherin Gua Horcrux, kemudian dipindahkan ke No. 12 Grimmauld Place (rumah Sirius Black), kemudian dicuri oleh Mundungus Fletcher yang kemudian memberikannya sebagai rasuah  kepada Dolores Umbridge Pengemis Muggle Ron Weasley Dihempuk menggunakan pedang Godric Gryffindor Hutan Dean
Cawan Helga Hufflepuff Bilik rahsia keluarga Lestrange di Bank Sihir Gringotts Hepzibah Smith Hermione Granger Ditikam dengan taring Basilisk Chamber of Secrets
Tiara Rowena Ravenclaw Di dalam Bilik Keperluan di Hogwarts Castle Pekerja buruh dari Albania Vincent Crabbe Secara tidak sengaja dengan sihir hitam kuasa api Fiendfyre yang turut mengorban Crabbe orang yang melafazkan sihir itu Bilik Keperluan
Harry Potter[7] Sebahagian daripada roh Harry tanpa dia sedari Jiwa Voldemort yang tidak stabil ketika itu ketika sedang membunuh keluarga Harry menggunakan sihir hitam terlarang Lord Voldemort (diluar jangkaan beliau) Sihir Membunuh tanpa mendatangkan kecederaan kepada Harry, hanya meninggalkan kesan lebam besar di dadanya Hutan Larangan
Nagini Sentiasa disisi Lord Voldemort selepas cawan Helga Hufflepuff dicuriBertha Jorkins[8] Neville Longbottom Dipancung menggunakan pedang Godric Gryffindor Pintu dewan besar Hogwarts


Kredit untuk http://harrypotter.wikia.com/wiki/Horcrux untuk informasi di atas. Terima kasih banyak.

4 comments:

Waw...good info...haha...baru nak stat baca novel die...memang banyak info dalam buku eh..

yer... lagi detail... lagi banyak benda yang kita sedar rupa rupanya banyak giler yang diorang tinggalkan bila dah difilemkan

cite harry potter ni kne follow dr awl kn..klu x mmg ssh nk faham..trmsuk org mcm aku

memang.. kalau start tengok movie ke 3 atau ke 4... sure tak faham apa sebenarnya berlaku... melainkan nak enjoy tengok dia nyer magic magic je la... actually baca buku dia lagi syok... serious

Catat Ulasan