The Dark Knight Rises - Ulasan Filem

Kita biasa tengok Batman belasah penjenayah, ada jugak la Batman kena belasah kadang-kadang tapi tak teruk mana, dia boleh lawan balik. Tapi dalam filem terbaru ni Batman telah dibelasah amat teruk sampai tak boleh berjalan.

Ice Age 4 : Continental Drift - Ulasan Filem

Ice Age yang pertama, kita diperkenalkan kepada watak-watak utamanya iaitu Manny, Diego, Sid dan yang paling ramai penonton suka ialah Scrat (tupai yang obses dengan buah berangan tapi tak pernah langsung dapat makan buah tu).

Brave : Ulasan Filem

Filem animasi ni diambil daripada kisah fairy tale dari negara Scotland. Namun mesej pengajarannya amat memberi kesan kepada yang menontonnya. Teruskan membaca.

The Amazing Spider-Man : Ulasan Filem

Sekali lagi Marvel menerbitkan semula filem yang diadaptasi daripada watak ciptaan Stan Lee dan antara watak adiwira yang paling berjaya dan paling diminati iaitu Spider-Man. Cekitdaut!

Filem Filem Best 2012 : Julai - Disember

Dalam tahun 2012 sejak Januari kita dah banyak menonton filem-filem menarik di panggung. Jom pulak kita tengok apa lagi filem-filem yang dijangka menarik untuk kita tonton untuk separuh yang kedua tahun 2012 pulak ye.

Khamis, 23 Disember 2010

Posted by peaqour On 5:51 PTG 5 comments

Gulliver's Travels

Versi Gulliver's Travels yang difilemkan ni adalah versi moden dan juga komedi kalau nak bandingkan dengan buku cerita dia. Tengok aje pelakon utama dia, Jack Black yang memang sinonim dengan filem-filem komedi. Komedi Jack Black ni aku boleh ibaratkan kalau kat Malaysia ni macam Mamat Khalid punya komedi yang suka mengingatkan kita pada memori dan kegemilangan sesuatu ketika dulu. Kalau filem-filem Mamat Khalid mengingatkan kita pasal Rock Kapak, suasana di kampung masa kita kecik-kecik, hindustan dan macam-macam lagi, sama juga dengan filem-filem Jack Black mesti ada Rock 'n Roll, nerd, robot, Star Wars dan macam macam lagi. Kepada peminat komedi Jack Black mesti suka filem ni cuma dia megambil plot daripada buku karya klasik Inggeris biasa kita baca masa kecik kecik dulu (kalau korang lahir dalam tahun 80-an ke bawah lah).

Poster filem Gulliver's Travel
Tak sure sama ada buku Gulliver's Travel masih diterima oleh kanak-kanak zaman ni, tapi pada zaman aku ianya antara buku yang wajib dibaca. Maklumlah masa tu mana ada buku-buku Harry Potter, yang ada pun Enid Blyton. Kalau nak bandingkan antara jalan cerita di buku dengan di dalam filem ni, plotnya ada yang sama tapi tak semuanya sama. Mungkin penulis skrip dia cuma megambil ilham daripada buku dan menulisnya semula dengan menggunakan zaman moden dan karakter Gulliver yang berbeza. Kalau korang nak tau dalam buku klasik Gulliver mengembara ke banyak lagi tempat berbanding di dalam filem dia cuma sampai di Liliput dan Blefuscu (kedua duanya negara berjiran dengan rakyatnya orang orang kenit belaka) dan Brobdingnag (dunia orang gergasi) tu sahaja. Tapi kalau dalam buku Gulliver mengembara ke banyak lagi tempat macam Laputa, Jepun, Balnibarbi dan banyak lagi negara yang pelik-pelik.

Gergasi lawan robot, sapa yang menang agak agak?
Gulliver's Travel mengambil Jack Black (School of Rock, Kungfu Panda, Year One) sebagai Gulliver, watak utama filem ni. Dia yang diam diam sukakan penulis kolum pengembaraan di tempat kerjanya iaitu Darcy dilakonkan oleh Amanda Peet (2012, A Lot Like Love, Identity). Kemudian bila dah sampai ke Liliput, antara pelakon yang menjayakan filem ni adalah Jason Segel (Knocked Up, Forgetting Sarah Marshall) yang menjadi Harotio iaitu best friend Gulliver di Liliput, Emily Blunt (The Devils Wear Prada, The Wolfman) sebagai Princess Mary puteri negara Liliput yang bertunang dengan General Edward lakonan Chris O'Dowd tetapi mencintai Harotio. Watak watak lain ialah Raja Liliput iaitu King Theodore dilakonkan oleh Billy Connely. Filem ini adalah arahan Rob Letterman yang banyak mengarah filem animasi sebelum ni macam filem Monsters vs Aliens dan Shark Tale.

Sempat main Guitar Heroes masa tengah keje.
Disebabkan Jack Black suka dengan lagu-lagu Rock 'n Roll, kebanyakan muzik latar filem ni lagu lagu genre tu jugak. Ada satu lagu yang mendamaikan dua negara yang berperang aku rasa lagu yang Jackie Chan dengan Chris Rock nyanyi dalam filem Rush Hour. Hmm.. apesal tak cari lagu lain eh.

Askar-askar Befluscu tergezut dengan kehadiran Gulliver yang
sebesar gergasi ketika diorang cuba nak menculik
Puteri Mary.
Filem ini juga dikeluarkan dengan 2 versi iaitu format biasa dan juga format 3D dan di'rate'kan sebagai untuk tontonan Umum. Tapi percaya cakap aku, better tengok format biasa je sebab menonton dengan guna cermin mata 3D tu macam takde beza aje dengan tak guna cermin mata. 3D dia tak terserlah berbanding dengan filem-filem 3D stereoskopik yang lain. Serius jangan abiskan duit untuk tengok 3D yer, tapi aku nak promosi sikit kalau nak tengok apa apa filem dengan format 3D datang ke GSC Maxx yang ada kat Berjaya Times Square, diorang ada satu panggung khas untuk format ini. Dengan skrin yang besar ditambah lagi dengan cermin mata 3D yang lebih selesa dipakai dan dengan seating yang eye level dengan skrin, memang berbaloi menonton di GSC Maxx. Cuma ada di Berjaya Times Square saja.

Sinopsis Sket
Masa ni Gulliver ajar Harotio cara mengurat. Harotio kat
atas tangga tu sebenarnya tengah mengurat Puteri Mary
yang duduk kat atas bumbung istana.
Lemuel Gulliver (Jack Black) adalah budak penghantar surat yang kurang keyakinan diri mungkin kerana jawatannya yang rendah di pejabat. Tapi dia dalam diam diam jatuh hati pada Darcy (Amanda Peet) seorang penulis ruangan melancong. Ntah macam mana Gulliver berlagak kool depan Darcy yang konon dia pernah melancong ke banyak tempat dan suka menulis, so Darcy mintak dia bagi satu artikel pasal tempat yang dia pernah pegi. Gulliver cuma copy paste dari internet dan dari buku untuk impresskan Darcy dan dia suka akan hasil tulisan yang kononnya Gulliver yang tulis tersebut. Darcy kemudian bagi satu assignment buat Gulliver pergi dan tulis pasal Bermuda Triangle.

Darcy dan Gulliver, ini adalah babak akhir filem ini. Apa diorang
tengah buat ni? Apa jadi pada Gulliver? Pegi tengok citer ni kalau
nak tau
Kerana cintanya, Gulliver pun menyahut cabaran dan dalam perjalanan dengan menaiki bot ke lokasi Segi Tiga Bermuda dia terperangkap dalam puting beliung. Sedar sedar je Gulliver berada di sekeliling orang orang yang sangat kecik yang tengah sibuk ikat ikat dia. Dia kemudian ditawan oleh General Edward seorang general yang hebat di negara Liliput. Semasa dalam penjara Liliput, Gulliver berkenalan dengan Harotio dan kemudian diorang jadi kawan baik. Ketika Liliput diserang oleh negara jiran diorang iaitu Blefuscu, Gulliver telah menolong Liliput mematahkan serangan tersebut dan juga percubaan menculik puteri Mary. Gulliver juga menolong memadamkan kebakaran di istana dan menyelamatkan Raja Theodore. Sejak tu Gulliver menjadi pujaan rakyat Liliput dan seterusnya menjadi General baru negara tersebut. Ini menyebabkan general Edward menjadi semakin marah apa lagi bila dia tengok Gulliver mengajar macam macam cara modern untuk Harotio mengurat Puteri Mary.

Harotio dan Puteri Mary yang saling mencintai satu sama lain.
Tapi kelakar bila Harotio mengurat dengan menggunakan ajaran
Gulliver yang lebih moden.
Gulliver jugak banyak mengubah penduduk Liliput dari segi cara percakapan, aktiviti harian, membina bangunan-bangunan seperti di Manhattan, banyak billboard billboard. Disebabkan cemburu dan marah, General Edward berpaling tadah dan menolong negara Blefuscu untuk menyerang Liliput dan dengan panduan cara cara membuat robot mainan yang diambil dari buku Gulliver, Blefuscu berjaya mencipta sebuah robot yang sama tinggi dengan Gulliver.

Agak agak korang macam mana lepas tu...? Of course diorang akan lawan. Tapi sapa menang..? Haa... kena la tengok sendiri ye.

Isnin, 13 Disember 2010

Posted by peaqour On 11:02 PG 0 comments

Akan Datang: Thor

Korang kenal siapa itu Thor? kepada peminat komik Marvel dan super superhero Marvel korang sure kenal Thor ni kan.! Thor adalah salah seorang superhero ciptaan komik Marvel sebaris dengan Iron Man, Hulk, dan lain lain. Thor juga akan mengikut jejak langkah watak superhero seangkatan dengan dia di Marvel untuk difilemkan dan berita baiknya ia akan ditayangkan pada tahun depan. Filem ini jugak dikatakan adalah sebagai persediaan sebelum filem geng geng superhero di dalam satu filem diterbitkan iaitu filem yang sangat sangat sangat ditunggu tunggu iaitu The Avengers pada 2012. Dalam The Avengers tu akan menggabungkan Iron Man, Captain America, Hulk, Bat Man, Thor, Nick Fury, Hawkeye, Black Widow dan ramai lagi. Berita baik lagi, Paramount Pictures dan Marvel Studios dah keluarkan trailer filem tersebut baru baru ni. Apa lagi meh tengok kat bawah ni.




Ini pulak poster filem Thor.


Sikit pasal filem Thor ni, ianya akan dilakonkan oleh pelakon Australia Chris Hemsworth (dalam filem Star Trek dia jadi bapak Kapten Kirk) sebagai Thor, Natalie Portman (Star Wars, Princess Amidala remember?) sebagai chenta hatinya di bumi, Anthony Hopkins (takkan tak kenal, legend nih dari Silence of the Lambs, Hannibal, Meet Joe Black) sebagai odin bapak Thor dan juga raja Asgard, Tom Hiddleston sebagai saudara Thor yang berniat jahat iaitu Loki, serta Edris Elba (Takers), Rene Russo (Ransom, Thomas Crown Affairs) dan ramai lagi.

Tarikh tayangan, kalau takde aral dalam bulan May 2011.

Sinopsis Sket


Berkisar tentang seorang yang bernama The Mighty Thor, seorang pahlawan yang kuat tapi sikapnya yang berlagak tindakan yang nekad menyebabkan menyalakan kembali perang kuno. Thor kemudian dihukum turun ke bumi dan terpaksa hidup di kalangan manusia. Di bumi, Thor belajar apa yang diperlukan untuk menjadi seorang pahlawan sejati dan pada ketika itulah penjahat paling berbahaya dari dunia Asgard datang untuk menyerang Bumi.

Info kredit kepada Comingsoon.net dan iMDB.

Posted by peaqour On 10:05 PG 2 comments

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader


 Filem ini menjadi salah sebuah filem yang paling ditunggu tunggu pada tahun 2010. Dari budak budak sampai ke bapak budak especially yang mengikuti buku novel fantasi CS Lewis ni iaitu The Chronicles of Narnia, diorang mesti ternanti nanti dengan kemunculan filem ni pawagam. The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader adalah filem yang ketiga yang diambil daripada koleksi buku fantasi tersebut selepas The Lion, the Witch and the Wardrobe (filem ni diterbitkan pada 2005) dan diikuti dengan Prince Caspian (filem ni pulak diterbitkan pada 2008). Seperti filem filem Narnia sebelumnya kita akan dihidangkan dengan pengembaraan adik beradik Pevensie, makhluk makhluk ajaib, kuasa sakti, pertarungan antara kuasa baik dan kuasa jahat, dan yang tak boleh tinggal ialah seekor singa yang boleh berkata kata dan mempunyai kuasa sakti yang sangat hebat iaitu Aslan (baca betul betul, jangan macam anak aku sebut jadi Azlan pulak).

Poster filem ini
Pada installment filem Narnia yang ketiga ni, cuma dua sahaja adik beradik Pevensie yang menjadi watak utama iaitu Lucy dan Edmund. Tapi yang menariknya kali ni diorang dibantu oleh sepupu diorang yang sangat sangat tidak disukai oleh Edmund, iaitu Eustace. Filem Narnia kali ini dan mungkin filem seterusnya (jika ada) tak akan ada lagi Peter dan Susan disebabkan mereka yang telah dewasa dan menurut mereka tiada apa lagi yang mereka boleh pelajari di dunia Narnia sebaliknya watak Eustace akan dikekalkan sampai ke cerita terakhir (jika ianya menjadi kenyataan untuk dijadikan filem).

Lucy di hadapan kapal Dawn Treader
Secara peribadi bagi aku filem ketiga ni ianya sangat menarik, lebih menarik daripada filem keduanya Prince Caspian. Yang paling aku suka ialah dengan adanya Eustace yang pada mulanya mengutuk ngutuk sepupu diorang yang kononnya kuat berkhayal pasal dunia Narnia tapi lama kelamaan bila dia sendiri berada di dunia fantasi tersebut dan berkawan dengan Repicheep (si tikus pahlawan) dia mula suka akan dunia khayalan sepupu sepupunya tu. Bagi aku dia adalah penyeri dan penyebab yang menjadikan filem Narnia kali ni lebih menarik. Korang mesti suka cara dia mengomel dengan slang British dia, dengan muka degil dia, telatah nakal dia sememangnya menghiburkan. Watak Eustace banyak diperkembangkan dengan menarik tapi tak best la untuk aku cerita, akan ada sesuatu yang berlaku pada dia di dalam filem ni, apa dia..? korang kena tengok sendiri.

Edmund mendapat pedang He-Man... hehe
Kali ini juga ada banyak watak watak baru yang muncul dan tak kurang jugak dengan makhluk makhluk baru. Kali ini jugak aku rasa ianya lebih kelakar berbanding yang lepas lepas. Jalan cerita juga lebih menarik dan disebabkan pengembaraan diorang semua adalah di atas kapal Dawn Treader (ye betul ia adalah nama kapal), maka kebanyakkan adegan adalah di lautan, atas kapal, di pulau pulau. Watak yang baru diperkenalkan kali ni antaranya ahli sihir Coriakin, makhluk yang duduk di sekitar pulau Coriakin tinggal yang rupa macam manusia tapi ada satu kaki je dan tapak kaki dia punya la besar, pastu ada bintang biru yang boleh bertukar menjadi manusia (macam stardust plak kan?), ada ular air gergasi, ada asap misteri yang jahat, ada makhluk air yang melompat lompat macam ikan lumba lumba, dan ada macam macam lagi la. Memang menarik citer ni.

Lucy bertemu makhluk pelik yang berbadan manusia tapi satu kaki
Filem Narnia ketiga ini nampaknya mereka telah mencuba pengarah Michael Apted yang pernah mengarahkan filem James Bond: The World is not Enough satu masa dulu. Dua filem sebelum ni diarahkan oleh Andrew Adamson (pengarah filem filem Shrek) yang mana kali ini dia bertindak menjadi produser pulak. Para pelakon utama pun orang orang yang biasa kita nampak macam Georgie Henley sebagai Lucy Pevensie, Skandar Keynes sebagai Edmund Pevensie, Ben Barnes sebagai King Caspian, dan dibantu watak baru Eustace dilakonkan oleh Will Poulter. Watak sampingan yang dulunya watak utama tetap ada sekali sekala diorang muncul macam Peter Pevensie (William Moseley) dan Susan Pevensie (Anna Popplewell) dan tak lupa juga The White Witch (Tilda Swinton).

Sinopsis Sket

Lucy ketika ditegur Aslan kerana terlalu taksub dengan kejelitaan kakaknya (cantik ke kakak dia?)
Bermula dengan di dunia nyata, Lucy dan Edmund kini tinggal bersama di rumah sepupu mereka, Eustace. Satu hari ketika di dalam bilik Lucy sedang Eustace dan Edmund sibuk bergaduh, bingkai gambar kapal di atas lautan yang tergantung di dinding bilik tu tiba tiba mengeluarkan air yang makin lama makin banyak sampai ke siling bilik. Dalam mereka berusaha berenang ke atas untuk bernafas, tiba tiba mereka terus berada di atas lautan dan diselamatkan oleh Caspian yang berada di atas kapal Dawn Treader.

Lucy ketika di rumah Ahli Sihir Coriakin
Dari situ bermulalah pengembaraan mereka dalam menolong Caspian untuk mencari tujuh orang Lord semasa zaman pemerintahan ayahnya yang hilang tanpa berita. Mereka singgah dari satu pulau ke pulau yang lain, ditangkap dan seorang demi seorang Lord mereka temui. Dengan panduan yang diberikan oleh setiap Lord dan juga ahli sihir Coriakin, mereka semua berusaha mencari tujuh pedang milik setiap orang Lord yang diberikan oleh Aslan supaya diorang dapat mempunyai peluang untuk menumpaskan kuasa jahat berbentuk kabus hijau yang banyak mengambil penduduk sekitar pulau pulau yang pernah mereka singgah.

Dengan bakat kepimpinan Caspian, kerperwiraan Edmund dan Lucy, dibantu dengan krew kapal yang cekap dan bantuan yang datang tak diduga, akhirnya mereka tiba ke destinasi mereka yang terakhir iaitu pulau yang menempatkan 4 Lord terakhir bermaknya mereka perlu mencari empat pedang lagi. Apa kesudahannya? kena tengok sendiri. Okeh!

Eustace dan Reepicheep, mula mula gaduh lama lama kamceng
So korang semua jangan lupa ajak kawan kawan, ajak adik adik, ajak mak ayah korang pergi sama sama tonton filem The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader ni. Dah start dah di pawagam berdekatan dengan korang. InsyaAllah kalau ramai orang tengok, aku filem ni nanti kita tunggu pulak filem Narnia ke 4 tak silap aku kalau ianya menjadi kenyataan kemungkinan tajuk dia adalah The Silver Chair dan watak utamanya adalah Eustace dan kawan dia Jill. Tak ada lagi adik beradik Pevensie.

Selamat Menonton!

Posted by peaqour On 9:51 PG 1 comments

Award Blogfriends dari QaRr JaliL


Aku dapat award pertama yang dianugerahkan oleh fellow blogger buddy, encik Qarr Jalil... nama betul tak berapa sure... almaklumlah aku baru berkecimpung dalam dunia blogger ni. Nak tau siapa saudara QaRr ni boleh melawat ke blog beliau di http://faqarabduljalil.blogspot.com/ . Banyak info yang korang boleh dapat kat sana dan yang paling menarik minat aku ke blog beliau ialah review filem. Keep up the good work bro QaRr!

Jumaat, 10 Disember 2010

Posted by peaqour On 11:37 PG 0 comments

Movie Terbitan Warner Bros pada 2011

Tahun 2010 tinggal sikit je lagi sebelum melabuhkan tirainya dan membuka tirai baru 2011. Bagi peminat peminat filem antarabangsa, Warner Bros awal awal lagi dah memberikan senarai filem yang bakal mereka tayangkan pada tahun hadapan. Antara yang paling kita tunggu tunggu ialah Harry Potter and the Deathly Hallows : Part 2 (sobs! sobs! pasnih dah takde filem Harry Potter lagi dah), lagi ada filem Green Lantern yang diadaptasikan daripada komik keluaran DC Comics, juga jangan lupa Sherlock Holmes 2 dan macam macam lagi. Tengok je la list kat bawah untuk puaskan hati korang orait! Nak tau lebih lanjut jangan lupa klik pada tajuk filem tersebut.

Kredit kepada Comingsoon.net

28 Januari 2011

The Rite
Genre : Psychological Thriller
Pengarah : Mikael Harstrom
Pelakon : Anthony Hopkins, Colin O'Donoghue, Alice Braga, Ciaran Hinds, Rutger Hauer

18 Februari 2011
Unknown
Genre : Thriller
Pengarah : Jaume Collet-Serra
Pelakon : Liam Neeson, Diane Kruger, January Jones, Aidan Quinn, Bruno Ganz, Frank Langella

25 Februari 2011

Genre : Comedy
Pengarah : Bobby Farrelly, Peter Farrelly
Pelakon : Owen Wilson, Jason Sudeikis, Jenna Fischer, Richard Jenkins, Christina Applegate, Alexandra Daddario, Stephen Merchant, Nicky Whelan


11 March 2011
Genre : Romantic Fantasy Thriller
Pengarah : Catherine Hardwicke
Pelakon : Amanda Seyfried, Gary Oldman, Billy Burke, Shiloh Fernandez, Max Irons, Virginia Madsen, Julie Christie


25 Mac 2011
Genre : Action Fantasy
Pengarah : Zack Snyder
Pelakon : Emily Browning, Vanessa Hudgens, Abbie Cornish, Jamie Chung, Jena Malone, Carla Gugino, Jon Hamm, Oscar Isaac, Scott Glenn


22 April 2011
Genre : Comedy
Pengarah : Glenn Ficarra, John Requa
Pelakon : Steve Carrel, Ryan Gosling, Julianne Moore, Emma Stone, Marisa Tomei, Kevin Bacon, Analeigh Tipton, Josh Groban, Liza Lapira, Joey King


26 Mei 2011

Genre : Comedy
Pengarah : Todd Phillips
Pelakon : Bradley Cooper, Ed Helms, Zack Galigianakis, Jeffrey Tambor, Mike Tyson, Justin Bartha, Ken Jeong



10 Jun 2011
Genre : Romantic Comedy
Pengarah : Luke Greenfield
Pelakon : Ginnifer Goodwin, Kate Hudson, Colin Egglesfield, Steve Howey


17 Jun 2011
Genre : Action Adventure
Pengarah : Martin Campbell
Pelakon : Ryan Reynolds, Blake Lively, Peter Sarsgaard, Mark Strong, Angela Bassett, Tim Robbins, Temuera Morrison, Jay O. Sanders, Taika Waititi, Jon Tenney

15 Julai 2011
Genre : Fantasy Adventure
Pengarah : David Yates
Pelakon : Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Warwick Davis, Tom Felton, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Jason Isaacs, Alan Rickman, David Thewlis, Julie Walters, Bonnie Wright



29 July 2011
Genre : Comedy
Pengarah : Seth Gordon
Pelakon : Jason Bateman, Charlie Day, Jason Sudeikis, Jennifer Aniston, Colin Farrell, Jamie Foxx, Kevin Spacey, Donald Sutherland, Julie Bowen



26 Ogos 2011

Final Destination 5
Genre : Horror
Pengarah : Steven Quale
Pelakon : Emma Bell, Nicholas D'Agosto, Miles Fisher, Arlen Escarpeta, Jacqueline MacInnes-Wood, P.J. Byrne, Ellen Wroe, David Koechner, Courtney B. Vance, Tony Todd



9 September 2011

The Apparition
Genre : Supernatural Thriller
Pengarah: Todd Lincoln
Pelakon: Ashley Greene, Sebastian Stan, Tom Felton, Julianna Guill, Luke Pasqualino, Suzanne Ford


21 Oktober 2011
Contagion
Genre : Thriller
Pengarah: Steven Soderbergh
Pelakon: Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet



18 November 2011

Happy Feet 2
Genre: Animated Adventure
Pengarah: George Miller
Pelakon: Elijah Wood, Robin Williams, Brad Pitt, Hank Azaria, Matt Damon, Alecia Moore (Pink)



16 December 2011
Sherlock Holmes II
Genre : Action Adventure Mystery
Pengarah: Guy Ritchie
Pelakon: Robert Downey Jr., Jude Law, Noomi Rapace, Jared Harris, Eddie Marsan, Stephen Fry, Gilles Lellouche




Genre : Family Adventure
Pengarah: Brad Peyton
Pelakon: Dwayne Johnson, Michael Caine, Josh Hutcherson, Vanessa Hudgens, Luis Guzman, Kristen Davis

Isnin, 29 November 2010

Posted by peaqour On 4:17 PTG 9 comments

The Social Network

Social network adalah 'In Thing' pada masa kini, Facebook, twitter, MySpace, Friendster dan macam macam lagi social network application bersepah sepah kat dunia maya, tapi yang paling banyak diperkatakan dan menjadi trend masa kini tentulah; FACEBOOK. Apa ke tidaknya sampai ada yang sanggup mengambil jalan apa sahaja untuk menumpang populariti Facebook ni. Ada yang buat buku, ada yang jemput datang talk show (sesapa yang ada talk show la... heh), dan kini ada jugak yang terfikir untuk melayar perakkan kisah hidup founder Facebook ni dengan harapan dapat tempias seri jutawan (maaf tiada istilah bahasa Malaysia untuk billionaire) iaitu Mark Zuckerburg.
Dia ni memang pelik, berjalan di sekitar kampung dengan
berlari lari anak, weirdo.
Hasilnya memang tidak mengecewakan, secara peribadi aku suka, mungkin sebab aku memang budak sains komputer kot. Actually banyak faedah menonton filem ni, terutamanya untuk graduan-graduan universiti, untuk pelajar-pelajar sekolah, untuk sesiapa sajalah sebenarnya kerana ia mengajar kita bahawa dengan kebijaksanaan yang dikurniakan kepada kita kalau digunakan sebaik-baiknyanya pasti menghasilkan sesuatu yang memberi faedah kepada orang ramai. Dalam konteks Facebook ni, ia telah digunakan di seluruh dunia tanpa mengira umur, budaya dan bangsa, kedudukan geografi, bahasa semuanya memiliki akaun facebook.
Bersama co-founder Facebook yang lain, dalam
usaha membangunkan Facebook buat pertama kali.
Tapi ada juga yang sangat tak patut untuk dicontohi yang boleh kita lihat di dalam filem ni, macam jangan la asyik nak berparti aje, dah parti sana sini sure ada arak, dadah, dan polis yang akan tangkap orang yang tak boleh dikawal semasa berparti. Ingat filem ini adalah filem 18 SX, diulangi khas untuk tontonan orang dewasa di atas 18 tahun ke atas sahaja kerana mengandungi unsur unsur seks dan gaya hidup tak sihat budaya barat. Selain itu, mengkhianati orang yang rapat dengan kita pasti akan mengakibatkan sesuatu yang buruk dan mendatangkan situasi tidak selesa kepada kita sendiri. Dalam filem ni, kerana pengkhianatan Mark Zuckerberg telah disaman oleh kawan karibnya sendiri yang juga co-founder untuk Facebook bila dia mula rapat dengan pengasas Napster yang bijak tapi suka perfoya foya, Sean Parker.
Justin Timberlake sebagai pengasas Napster, Sean Parker
Filem ni juga bagaikan memberikan satu motivasi, semangat dan impian untuk lulusan sains komputer untuk menjadi kreatif seperti Marck Zuckerberg. Mencipta sesuatu yang membawa kebaikan dan akhirnya memberi pulangan lumayan kepada diri sendiri. Filem ni bagaikan sebuah Hackers (Angelina Jolie, Jonny Lee Miller) di zaman ini tapi lebih baik tanpa perlu menonjolkan animasi yang tah ape ape semasa aksi hack sesebuah rangkaian dilakukan, tanpa perlu avatar sebagai identiti seseorang hacker. Jauh lebih baik kalau nak dibandingkan The Social Network dengan filem Hackers, sure ianya lebih menghiburkan. Aku sendiri tak pernah nak cuba untuk membaca sinopsis filem ni sebelum menonton di panggung, kiranya masuk ke dewan tayangan dengan fikiran yang tenang dan kosong tanpa sebarang info tentang filem ni. Bila masuk je baru tau rupanya Justin Timberlake pun berlakon dalam filem ni.
Poster filem ini. Simple gilos!
Jenuh jugak menunggu bila Justin Timberlake ni nak keluar, rasanya lebih suku perjalanan filem ni akhirnya baru la Justin keluar sebagai founder kepada Napster (ingat lagi tak..? aku tak sempat nak guna tapi tau kewujudannya). Selain penyanyi popular tu, pelakon utama filem ini ialah Jesse Eisenberg (Zombieland), Andrew Garfield (dia bakal menjadi Peter Parker yang baru untuk Spiderman akan datang), Brenda Song (pelakon channel Disney, The Suite Life of Zack and Cody, Wendy Wu: Homecoming Warrior dll). Yang lain tu aku tak berapa kenal la. Pengarah pula ialah David Fincher yang anyak mengarahkan filem filem hits macam The Curious Case of Benjamin Button, Se7en, The Game (aku suka betul filem ni), Panic Room, Alien3 dan banyak video dokumentari artis artis hollywood.
Ketika di dalam bilik mesyuarat bersama peguam-peguam.
Ini sesi soal jawab ketika disaman oleh kawan baiknya
yang juga co-founder Facebook.
Filem ni dibuat dalam bentuk fast flashback, kadang kala membuatkan kita rasa keliru scene yang sedang ditonton tu flashback atau ketika sesi soal jawab bersama peguam yang menyaman. Dah tu sesi soal jawab dengan peguam pun ada dua, ini pun makin mengelirukan. Tapi pengarahnya bagi aku berjaya mengolah setiap scene flashback ini dengan baik.

Sinopsis

Kalau Erica ni terima Mark sebagai boifren dia, mungkin
Facebook takde sekarang ni.
Kerana kecewa cintanya ditolak oleh aweknya, Mark Zuckerberg telah membuat sebuah laman web sosial Facemash.com khusus untuk pelajar universiti Harvard mengundi wanita mana yang cantik dan buruk dalam masa satu malam sahaja. Yang paling menakjubkan dia membuatnya dalam keadaan mabuk di samping menggodam rangkaian komputer Harvard dengan mengambil gambar-gambar pelajar perempuan dan mendapat hit sebanyak 22,000 dalam masa 2 jam sahaja.
Sean Parker sedang cucuk jarum. Tapi tak dinafikan sebab dia
juga menyebabkan Facebook sampai keseluruh dunia dengan
lebih pantas.
Usaha Zuckerberg mendapat perhatian adik beradik WinkleVoss dan rakan kongsinya Divya Narendra yang ingin membina sebuah laman sosial khusus untuk para pelajar Harvard iaitu HarvardConnection.com. Tapi otak penipu tapi geliga Zuckerberg ini telah memberikan dia idea yang lebih baik dan dengan bantuan rakan karibnya, Eduardo Saverin mereka pun menghasilkan TheFacebook. Dengan setiap peristiwa yang berlaku kepadanya semuanya memberikan idea baru untuk menambah baik TheFacebook sehinggalah ianya mendapat perhatian daripada founder Napster yang terkenal, Sean Parker. Dengan bantuan Sean Parker Facebook berkembang ke universiti lain sehinggalah merebak dengan cepat ke benua lain. Ini menyebabkan adik beradik Winklevoss tidak dapat menahan sabar kerana idea mereka dicuri dan berkembang dan terus berkembang dan mereka memfailkan notis saman kepada Mark Zuckerberg. Tak cukup dengan itu, kawan baiknya sendiri, Eduardo Saverin turut memfailkan saman kepadanya. Kenapa pulak kan...? Haaa tak syok la nak cerita sampai habis kat sini. Pegi tengok di pawagam berhampiran anda. Pasti berbaloi beli tiket filem ni. Ini pun aku rasa macam nak pegi tengok lagi sekali.

Khamis, 25 November 2010

Posted by peaqour On 11:12 PTG 13 comments

Rapunzel : A Tangled Tale

Rapunzel : A Tangled Tale merupakan sebuah filem animasi terbaru ditayangkan di pawagam di Malaysia, sesuai dengan musim cuti sekolah yang baru mula, sure ramai anak anak yang akan mintak mak ayah diorang tengok filem ni. Selain itu filem ini juga dibuat dalam format 3D stereoskopik (3D yang tengok guna cermin mata khas) selain format animasi biasa. Aku semalam tengok versi animasi bukannya format 3D, jadi aku agak agak kalau menonton dengan 3D pengalamannya mungkin berbeza dan feedback aku tentang filem ni aku rasa juga mungkin berbeza. Jadi review aku kali ni akan filem Rapunzel : A Tangled Tale ni adalah berdasarkan pengalaman aku menonton di skrin biasa sahaja, jangan biarkan ia mempengaruhi korang untuk menonton filem ni. Tapi aku sangat menggalakkan korang tengok dalam format 3D, lebih puas.
Poster Rapunzel : A Tangled Tale
 Aku cuba Google tentang filem ni, di iMDB atau pun di Wiki kedua duanya mempunyai tajuk yang sama; iaitu Tangled. Berbeza pulak tajuknya dengan tajuk di Malaysia. Dalam website GSC diorang menggunakan tajuk Rapunzel : A Tangled Story. Tapi jalan ceritanya tetap sama, tiada apa yang perlu dirisaukan sebenarnya. Rasanya mungkin strategi Walt Disney Malaysia untuk letak nama Rapunzel di tajuknya supaya dapat menarik minat kanak kanak yang tahu akan cerita Rapunzel.

Aku nak share sikit sejarah si Rapunzel ni, memang biasa kita dengar nama ni sebaris dengan Cinderella, Little Red Riding Hood, Snow White, dan sebagainya. Kita jugak tahu Rapunzel mempunyai rambut yang sangat panjang sepanjang menara tempat dia tinggal. Rapunzel sebenarnya adalah sebuah fairy tale dari Jerman dan dibukukan secara rasminya pada tahun 1812 oleh Brothers Grimm sebagai salah sebuah kisah kanak kanak di dalam buku Children's and Household Tales.
Dari kiri: Pascal the Iguana, Flynn Rider, Rapunzel dan Maximus
Tentang filem animasinya pulak, bagi aku sendiri aku rasa macam tengok movie movie Barbie. Ianya tentang cintan cintun Rapunzel dengan Ryder/Eugene, ada nyanyi nyanyi dan menari nari keliling hutan, dalam bandar, tepi sungai macam filem hindustan. Rasa macam tengok movie Barbie di Disney Channel Astro pulak. Elemen humor jugak sudah semestinya wajib untuk sebuah filem animasi, paling mencuit hati ialah watak iguana milik Rapunzel dan jugak gelagat kuda istana yang sungguh hebat; iaitu Maximus pasti akan mengeletek hati korang nanti. Kuali pan juga bagaikan sangat popular dan banyak digunakan dalam filem ni, sampaikan di akhir cerita pengawal istana pun menggunakan kuali pan sebagai alat bantu melawan penjahat. Korang mesti suka dengan watak Rapunzel itu sendiri yang ala ala lurus bendul, dengan Flynn Rider yang cas ensem, dengan scene scene pergaduhan antara Flynn dengan si kuda hebat Maximus dan tentunya iguana bernama Pascal yang kelakar yang sentiasa bersama Rapunzel. Pendek kata ianya memang sebuah filem animasi yang menghiburkan terutamanya kepada budak budak perempuan kerana scene menyanyinya agak banyak. Bagi budak lelaki mereka cuma akan tertarik scene scene action, kejar mengejar, lawan lawan, scene lawak kuda dengan iguana sahaja.
Adegan ni kalau menonton dengan format 3D pasti lagi best,
sure tanglung tanglung tu macam keluar daripada skrin wayang
Bab nyanyi nyanyi memang sedap didengar, sebabnya Rapunzel sendiri menggunakan suara Mandy Moore, salah seorang penyanyi remaja yang memang mempunyai suara yang sedap dan boleh menyanyi. Lain lain pelakon hebat yang meminjam suara diorang dalam filem ni ialah Zachary Levi (TV siri Chuck, ingat?) sebagai Flynn Rider/Eugene, Donna Murphy (dalam Spiderman 2 dia bini kepada Dr. Octopus) sebagai Mother Gothel dan Ron Perlman (yang jadi Hellboy) sebagai Stabbington Brother. Filem animasi ni adalah sebuah terbitan Walt Disney Animation Studios dan arahan Nathan Greno dan Byron Howard.

Sinopsis

Flynn pertama kali terjumpa menara yang didiami Rapunzel
Rapunzel adalah seorang puteri raja yang dilarikan dari istana oleh seorang perempuan tua iaitu Mother Gothel yang mengetahui rahsia bunga Rapunzel yang cuma ada satu sahaja di dunia yang boleh menjadikan dirinya kekal muda. Ketika nak melahirkan Rapunzel, bondanya sakit tenat dan macam takde harapan untuk disembuhkan tapi akhirnya dengan khasiat bunga tersebut, dia dapat diselamatkan. Disebabkan bunga yang menjadi sumber untuk dirinya kekal muda dah takde lagi, Mother Gothel telah menculik Rapunzel disebabkan rambut emasnya tlah mewarisi kehebatan bunga yang telah diambil tadi.
Mother Gothel yang membuat pakatan dengan Stabbington Brothers
Sehinggalah besar, Rapunzel tinggal di menara tersembunyi bersama Mother Gothel yang dia dianggap sebagai ibu yang telah membesarkannya dan juga bersama Pascal, seekor iguana yang menjadi teman yang setia dan teman dia berbual. Rapunzel dilarang sama sekali untuk melihat ke luar menara atau turun dari menara, kerana Mother Gothel yang busuk hati tu mengatakan bahawa dunia luar penuh dengan penjahat dan tipu daya manusia. Tapi Rapunzel yang ala ala nakal tu selalu curi curi pandang keluar terutamanya pada setiap kali hari jadinya kerana ribuan tanglung yang cantik akan dilepaskan ke udara sehingga ia menarik minatnya dan dia memasang impian untuk pergi sendiri ke tempat tanglung tanglung itu dilepas seterusnya mencari jawapan apakah benda yang dilihatnya setiap tahun itu sebenarnya. Tanglung tanglung itu adalah simbol bahawa ayah dan bonda dan seluruh rakyat masih mengingati dirinya dan berharap dia akan balik semula ke istana satu hari nanti.
Pascal si Iguana yang memang kelakar
Flynn Rider pula merupakan seorang pencuri yang dikehendaku kerana telah mencuri tiara milik Puteri Rapunzel di istana bersama sama dengan Stabbington Brother. Semasa sedang dikejar oleh pengawal istana, dia bersama sama kuda istana bernama Maximus telah jatuh ke hutan yang dalam sehinggalah dia berjumpa dengan menara tempat Rapunzel tinggal. Dia kemudiannya berhasrat untuk bersembunyi di menara tersebut sebaliknya dia telah dibelasah dengan teruk oleh Rapunzel.

Menggunakan kuali pan sebagai alat mempertahankan diri
Apa terjadi berikutnya, tak bolehlah aku cerita lagi. Korang kena tengok sendiri di pawagam, ajak adik adik atau anak anak kerana ia memang sangat sesuai ditonton seisi keluarga terutama di musim cuti sekolah ni. Jangan lupa, tengok yang versi 3D yer, pasti lebih menghiburkan dan lebih puas dengan effect 3Dnya.

p/s: Sebelum filem ni start, ada trailer untuk filem animasi akan datang, antara yang membuatkan aku teruja ialah filem animasi Cars 2. Bestnya... yang nih sure budak budak lelaki suka sangat.

Selasa, 23 November 2010

Posted by peaqour On 12:49 PTG 2 comments

Macam mana pengguna Android - iPhone - Blackberry melihat diri mereka?

Klik gambar kartun ni untuk imej yang lebih besau
Sangat menarik. Aku dapat gambar kartun kat atas ni daripada email yang dikirimkan oleh opismet aku. Dia seorang pengguna iPhone, aku plak seorang pengguna Android, wife aku plak pengguna Blackberry. Hohoho... macam ada kebenaran je kartun di atas ni. Enjoy!

Jumaat, 19 November 2010

Posted by peaqour On 12:10 PG 4 comments

Harry Potter Wiki: Apa itu Horcrux?

Sekarang ni bermula minggu ni akan mulalah demam Harry Potter dengan filem terbarunya baru je direleasekan di panggung panggung di Malaysia. Dah tengok belum? Kena la pegi tengok kalau belum sebab kali ni dia dibuat lebih dewasa berbanding dengan filem filem sebelum ni.

Tapi untuk entry ini, aku nak share sikit pasal Horcrux. Horcrux ialah benda benda yang Harry Potter dan kawan kawan dia kena musnahkan atas arahan Dumbledore sekiranya mereka semua di dunia sihir nak hidup aman damai tanpa gangguan penjahat penjahat yang diketuai oleh Lord Voldermort.

Apa menatangnya Horcrux tu? best ke kalau ada Horcrux? Okay serba sedikit kat sini aku cuba kongikan dengan korang semua. Horcrux adalah objek objek yang dijadikan untuk menyimpan jiwa seseorang ahli sihir jahat dengan tujuan untuk mencapai kehidupan kekal abadi (tak mati la senang citer). Membuat Horcrux diklasifikasikan di dunia ahli sihir sebagai sesuatu yang tidak boleh diterima, sangat jahat, melanggar undang undang secara moral dan melawan keseimbangan alam semulajadi serta memerlukan satu pembunuhan dalam mencipta sesuatu Horcrux

Menurut sejarah (ini sejarah dalam buku Harry Potter tau, jangan ingat dalam sejarah manusia pulak), Horcrux yang pertama telah dicipta oleh Herpo the Foul seorang ahli sihir jahat berketurunan Greek dan yang pertama menetaskan seekor basilisk (ular gergasi yang maha ganas). Tapi, cuma Lord Voldemort sahaja yang mampu mencipta Horcrux lebih daripada satu (ada 7 sebenarnya).

Senarai Horcrux Lord Voldemort

Horcrux GambarTempat DisembunyikanMangsa
Dibunuh 
Dimusnahkan oleh Cara
Dimusnahkan 
Tempat
Dimusnahkan
Diari Tom Riddle Di dalam simpanan Lucius Malfoy, diberikan kepada Ginny Weasley (tanpa pengetahuan), tapi dijumpai oleh Harry Potter Moaning Myrtle Harry Potter Ditikam dengan taring BasiliskChamber of Secrets
Cincin Marvolo Gaunt Gaunt Shack (rumah keluarga Gaunt) Tom Riddle Sr. Albus Dumbledore Dimusnahkan dengan pedang Godric Gryffindor Bilik Dumbledore
Loket Salazar Slytherin Gua Horcrux, kemudian dipindahkan ke No. 12 Grimmauld Place (rumah Sirius Black), kemudian dicuri oleh Mundungus Fletcher yang kemudian memberikannya sebagai rasuah  kepada Dolores Umbridge Pengemis Muggle Ron Weasley Dihempuk menggunakan pedang Godric Gryffindor Hutan Dean
Cawan Helga Hufflepuff Bilik rahsia keluarga Lestrange di Bank Sihir Gringotts Hepzibah Smith Hermione Granger Ditikam dengan taring Basilisk Chamber of Secrets
Tiara Rowena Ravenclaw Di dalam Bilik Keperluan di Hogwarts Castle Pekerja buruh dari Albania Vincent Crabbe Secara tidak sengaja dengan sihir hitam kuasa api Fiendfyre yang turut mengorban Crabbe orang yang melafazkan sihir itu Bilik Keperluan
Harry Potter[7] Sebahagian daripada roh Harry tanpa dia sedari Jiwa Voldemort yang tidak stabil ketika itu ketika sedang membunuh keluarga Harry menggunakan sihir hitam terlarang Lord Voldemort (diluar jangkaan beliau) Sihir Membunuh tanpa mendatangkan kecederaan kepada Harry, hanya meninggalkan kesan lebam besar di dadanya Hutan Larangan
Nagini Sentiasa disisi Lord Voldemort selepas cawan Helga Hufflepuff dicuriBertha Jorkins[8] Neville Longbottom Dipancung menggunakan pedang Godric Gryffindor Pintu dewan besar Hogwarts


Kredit untuk http://harrypotter.wikia.com/wiki/Horcrux untuk informasi di atas. Terima kasih banyak.